Ревизоро: Със Славея Стоянова имахме уговорка да ми помага временно

Министър Димитров иска чистка в МОСВ

Топ
21:03 - 21 Юни 2020
4856
Ревизоро: Със Славея Стоянова имахме уговорка да ми помага временно

"Аз съм причината Славея Стоянова да бъде назначена на мястото на арестувания бивш зам.-министър Красимир Живков, защото тя е експертно лице, и аз я молех да поеме зам.-министерския пост. В продължение на две седмици всяка нейна заповед беше атакувана. Защото тя не е политическо лице, а е експертно. И тя се умори от тези безспирни атаки. От друга страна уговорката ни беше временно да поеме поста, а друг кандидат така и не се появи. Имах едночасов разговор с премиера и му обясних, че никой не може да бъде накаран насила“. Това съобщи пред Nova министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"В момента двамата заместник-министри си разпределят ресорите. Стоянова помогна за отпадъците, но вдигна ръце и си се връща на старото й място. Ние отговаряме за 52 язовира, и цялата държава иска да се закачи за тях. Направили сме проверка на всички заводи и мощности, които се занимават с акумулатори – да видим къде са отишли отпадъците от тях, защото не са изнесени в чужбина, но и ги няма по площадките – значи дейността става криминална, явно са заровени някъде."

МОСВ е регистратор на документи, а злоупотребите се случват по места. Сега тепърва ще търсим къде е криминалното деяние – да направим инвентаризация на мощностите на Бобокови, за да видим къде са отишли отпадните материали.

Всяка сутрин получавам справка от Агенция „Митници“ списък с всички камиони, които са влезли у нас. Получавам справка и за това къде и какви отпадъци от коронавируса биват унищожавани, допълни Димитров.

От 52 язовира, имаше 8 конфликтни, а в момента няма нито един конфликтен, но това никой не го забеляза и никой не каза „Благодаря“. А спряхме доста заводи и те останаха без вода, за да има вода за пиене.

15 язовира са за питейно-битови нужди, но дълги години се черпи безотчетно вода от тях, а гражданите на Перник дали са съгласни току-що напълнения язовир да го раздадем веднага, попита министърът на околната среда.

Няма да се появи втора криза с тази като в Перник, въпреки че има една Мая, която ходи и обяснява как щяло да има проблеми с водните режими, не е вярно, обяви Димитров.

Предстои да представим програма, с която да решим проблема на Черноморието за поне десет години напред, като решим въпроса с три язовира до „Камчия“, допълни министърът.

Казах на премиера, че главния секретар и още служители на МОСВ трябва да бъдат уволнени, защото са бавили проекти и нарочно са работили срещу интересите на министерството, съобщи още екоминистърът.

От 2014 г. няма закони и наредби, местните на Алепу са се възползвали, издали са си всякакви документи и разрешения, и сега ще протестират срещу Закона за екологичното разнообразие – става въпрос за това, че има несвършена работа от 6 години, и разчитат, че министърът от София ще им реши нещата. И непрекъснато заплашват със стачки за какво ли не.

„Не е редно да се води такава компроматна война“, коментира Димитров снимките от спалнята на премиера Борисов. - „Не съм говорил с Нено Димов, не съм се чувал с него“, завърши Димитров