Ревизоро се закани: Докато Бобокови не си изчистят, няма да има внос на отпадъци

Караха ме да разреша на "Монбат“ да вкарва, защото работниците щели да стачкуват, призна Емил Димитров

Политика
19:30 - 18 Октомври 2020
4362
Ревизоро се закани: Докато Бобокови не си изчистят, няма да има внос на отпадъци

Тази година критични бяха язовир "Студена", "Дяково", "Асеновец", "Жребчево" и "Тича.". Сега е само един – "Камчия". Оправихме всичките язовири". С това се похвали министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на Нова тв.

"Заради "Студена" имаше режим. Сега е 22 милиона и още 2 милиона и ще прелее. Няма да го допуснем. Вече захранва всичко в Перник, пък и още един град закачиха – Радомир. Бобов дол щеше да остане без вода заради язовир "Дяково", в момента е почти 28 милиона", коментира още министър Димитров.
 
Вода в язовир "Асеновец" имало за 1 година вода. И то преди зимния сезон, когато ще паднат още дъждове и сняг.   
 
Той обясни, че за язовир "Камчия", още с първия график, който е подписан през януари, са започнали ограничения. Било е ясно, че за тази година проблем няма, но се е очаквало, ако е суха, проблем да се появи през 2021 г.
 
"Към "Камчия" ще закачим Порой и Ахелой, ще се изградят довеждащи 2 водопровода", обясни Димитров. По думите му са отпуснати до 60 милиона лева за това.

Министърът на околната среда и водите поряза мераците на русенските бизнесмени с обвинения за аферата с незаконно заровения опасен боклук Атанас и Пламен Бобокови да бъде възстановено разрешителното за внос на отпадъци на завода им "Монбат“. Докато "Монбат“ не си изчистят, няма да имат разрешение да внасят отпадъци, заяви Ревизоро.
 
Той съобщи, без да цитира имена, че го карали да разреши на "Монбат“ внос, защото работниците щели да стачкуват. Димитров е категоричен, че няма да има разрешение, докато загробените опасни отпадъци не бъдат изчистени.
 
"Те да не са на кметовете на Червен бряг и Плевен?“, риторично попита министърът и добави, че градоначалниците не разполагат със средства за обезопасяване или унищожаване на загробените на територията на тези селища отпадъци.