Ревизоро в нова драма: 15 язовира пред преливане

Общество
13:01 - 23 Октомври 2020
1639
Ревизоро в нова драма: 15 язовира пред преливане

След резилът с оставения на сухо Перник, нова драма сполетя ресорния министър Емил Димитров - Веризоро. „Взимаме мерки 15 язовира да не прелеят”, обясни министърът на околната среда и водите по време на парламентарния контрол.

Язовири, сред които "Искър"," Бели Искър", "Сречинска бара",  "Йовковци" са между 76 и 98 процента обезпечени, а зимата още не е дошла, коментира Димитров.Язовирите "Боровец", "Студена", "Дяково", "Кара гьол" едва ги удържаме да не прелеят, заяви министърът.

Той призна, че има проблем с три язовира - "Ястребино" ,"Тича" и "Камчия". Язовир "Ястребино" бил предназначен за земеделски нужди, но се ползвал за водоснабдяване на град и ако се ползва само за битово потребление ще има вода за 50 години по думите на министър Димитров.

Язовир "Камчия" разполагал с вода от 8 до 10 месеца. А язовир "Тича" разполагал с водни количества за две години, посочи министър Димитров. Той уточно, че по ОП "Околна среда" са отпуснати средства за ремонт на довеждащ водопровод и пречиствателна станция в Шумен.