Revolut загуби $15 милиарда от пазарната си стойност

При набирането на капитал през 2021 г. компанията беше оценена на 33 млрд. долара.

Новини
12:45 - 24 Април 2023
1583
Revolut загуби $15 милиарда от пазарната си стойност

Тежък удар от един от най-лоялните си акционери претърпя финтех компанията Revolut - мениджърът на активи Schroders оцени почти наполовина по-ниско стойността на инвестицията в компанията спрямо предходния си анализ.

Обърнато в пари, това срина пазарната стойност на финансовата платформа с около 15 млрд. долара, пише "Таймс".

Revolut започна пътя си като приложение за международни финансови трансфери, но от няколко години се развива и на други пазари, като вече притежава банков лиценз, предлага покупка и продажба на криптовалути, акции и т.н.

Revolut имат около 6000 служители по света и се хвалят с 28 млн. клиенти.

При набирането на капитал през 2021 г. компанията беше оценена на 33 млрд. долара.

В същото време, тя срещна затруднения при получаването на банков лиценз във Великобритания, а външният ѝ одитор BDO неотдавна публично изрази опасенията си по отношение на вътрешните ѝ процедури.

Не помага цялостно недобрата ситуация както във финтех, така и в цялостната технологична сфера - достъпът до евтино финансиране вече е по-ограничен, а и потребителите са по-внимателни заради опасенията от рецесия.

По информация на "Таймс" вътрешен анализ в Schroders е довел до по-консервативна оценка на финтех активите, управлявани от компанията. Тя е на експерти, които са независими от екипа, който по-рано е избирал къде да се правят инвестициите.

Така според новата оценка инвестицията на Schroders в Revolut вече е в размер на 5,44 млн. паунда, а не 10,16 млн.