Революционно: Люксембург тества всички всеки месец

Свят
22:10 - 07 Май 2020
4667
Революционно: Люксембург тества всички всеки месец

От 19 май Люксмебург се превръща в единствената страна в света, която ще тества цялото си население за коронавируса всеки месец. Революционната новина обяви министъра на здравеопазването Полет Ленерт. 

В момента коефициентът на разпространение на най-богатата държава в Европа на COVID-19 е точно 1, като властта има намерение да го намали допълнително. За тази цел, а и за да не се допуска нова зараза, всички над 650 хиляди жители ще бъдат подложени на тестове всеки месец.

Първите 20 000 са предвидени на 19 май, като пробите ще се взимат от 17 мобилни пункта. Предполага се, че цялото население ще е получило резултатите в рамките на месец. А когато последните са минали тестовете, отново ще идва ред за първите... до края на пандемията.

За целта обаче Националната лаборатория на Люксембург е разработила супербърз тест, който бе одобрен за масово ползване миналия петък.

В момента в страната се взимат проби систематично само в болниците, в старческите домове, по новоотворилите строителни обекти, но скоро започва масово тестване и в училищата. 

В Бавария също разработиха нова система за проверка на COVID-19 болни, като за целта тестовете са на базата на изследване на кръвната плазма за антитела и в момента се взимат проби от 3000 домакинства в Мюнхен на случаен принцип.