Революционно: Минимална работна заплата в целия ЕС. Може и да стане, ако...

Топ
19:07 - 15 Юли 2019
19724
Революционно: Минимална работна заплата в целия ЕС. Може и да стане, ако...

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи днес нещо революционно - въвеждането на минимална работна заплата за абсолютно всички работещи в ЕС и схема за помощи за безработните, предаде Ройтерс и БТА.

Фон дер Лайен направи това чрез писма до групите на социалдемократите и либералите в Европейския парламент в опит да спечели подкрепата им на утрешния вот в ЕП по нейната кандидатура за председател на Комисията.

Германката обещава да започне интензивни преговори за въвеждането на "справедливо заплащане на абсолютно всички работещи в държавите-членки на Европейския съюз". Според нея, това може да се постигне чрез въвеждането на общоевропейска минимална работна заплата. По този начин щяло да се пребори огромното социално неравенство, което се задълбочава особено в по-изостаналите държави-членки на съюза, като България и Румъния. В концепцията си Урсула Фон дер Лайен не е посочила конкретни цифри. В България минималната работна заплата в момента е 560 лева (283 евро), ако се даде път на германката, тя може да бъде приравнена до европейските стойности - между 650 и 750 евро, смятат евродепутати. Тоест, за работещите в по-бедните държави в ЕС, кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е от особена важност да бъде подкрепена.

Фон дер Лайен се зарича освен това намаляване на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Тя посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък.

Като част от обещанията на Фон дер Лайен е и ангажимент за реформи в начина, по който ЕС следи за спазването на принципа на върховенството на закона в страните членки на съюза, а също така и реформи в сферата на миграцията и външната политика. Тя заяви, че ще подкрепи даването на още време на Великобритания за преговори за Брекзит, в случай че бъде избрана за председател на ЕК.

"Ако бъда избрана, съм готова на подготвя почвата за амбициозното и стратегическо партньорство, което искаме да изградим с Великобритания. Ако е необходимо още време и има сериозни причини за това, ще подкрепя допълнително удължаване" на времето за преговори по Брекзит, изтъква Фон дер Лайен в писмата си до социалистите и либералите в ЕП.

В дългото си 8страници писмо до групата на европейските социалисти Фон дер Лайен обещава и да предостави на Европейския парламент правото на законодателна инициатива, с каквото сега разполага единствено Европейската комисия, предаде ДПА.

Евродепутатите ще гласуват утре с таен вот кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на ЕК. За да бъде избрана на поста, ще й е необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент, т. е. 374 гласа.