Революционно: Православен Джулай в Каварна

Варненската митрополия прави литургия в древна базилика на нос Чиракман в ранната утрин на 1 юли

Култура
14:35 - 28 Юни 2019
5195
Революционно: Православен Джулай в Каварна

Българската православна църква изненадващо припозна хипарския празник Джулай морнинг за свой и организира Православен Джулай край Каварна – мястото, където традиционно се събират българи от всички краища на страната, за да посрещнат изгрева в първото юлско утро, научи Lupa.bg.

Плакат с надпис „Православен Джулай”, изработен от Варненската митрополия с благословията на Варненския и Великопреславски владика Йоан бе разлепен преди дни в епархията. На него са изписани събитията, които ще съпътстват Православния Джулай. В неделя, 30 юни, ще бъде отслужена празнична вечерня в храма „Свето Успение Богородично” в Каварна, а в 5 часа сутринта на 1 юли потегля литийно шествие към живописния нос Чиракман. Час по-късно настъпването на Джулая ще бъде ознаменувано с празнична литургия сред руините на раннохристиянската базилика „Св. Св. Козма и Дамян”.

 
На 1 юли Българската православна църква чества паметта на Светите безсребреници Козма и Дамян, както и паметта на небесния покровител на българския народ Свети Йоан Рилски.

Християните от  местната църква „Св. Успение Богородично” в Каварна, водени от местни свещеници, всяка година се изкачват на хълма в деня на светите безсребърници, почистват от треви и храсти храма и служат в него. Към тях се присъединяват и много християни от Варна, Добрич и Шабла и чрез обща молитва свидетелстват своето единение в Бога.  


Поклонниците, дошли от други места за празника, ще може да пренощуват в храма или на двора, но за целта трябва да си носят палатки или поне спални чували, одеяла.

Като наближи 1 юли, всеки се сеща за посрещането на слънцето на този ден, станало известно като „Джулая” и го свързва с песента от 1971 г. на известния Джон Лоутън и групата „Юрая Хийп” „July Morning” („Джулай Морнинг”). Но в Каварна освен с това, този ден вече се свързва и с още една традиция – празнуването на паметта на светите безсребреници Козма и Дамян, отбелязват от Варненската митрополия.


Останките от древната базилика, носеща името на Козма и Дамян, се намират в края на Чиракманското плато. Тя представлява трикорабна базилика с два притвора на запад. Зидовете са градени с дялани блокове, споени с червен хоросан. В строежа на базиликата може да се видят два етапа – като при разширението е добавено кръщелно и епископско помещение.

По време на строежа в края на V век на Чиракманското плато е имало силно укрепена крепост. От надпис, датиращ от началото на VІ век, се разбира, че базиликата е посветена на светите безсребреници Козма и Дамян, канонизирани в края на ІV век.

Джулая е традиционен хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Смята се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая Хийп”.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но промяна на основната идея на първото хипи-движение в България.


Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус - бягство от всекидневието и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град. Въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.


Снимки:
Архив на Българска Патриаршия
и Варненска митрополия