Революционно : Присадиха кост от крака на ръката на 75-годишен

Топ ортопедите в държавната болница в Бургас са извършили висш пилотаж в травматологията

Новини
12:34 - 02 Септември 2019
1308
Революционно: Присадиха кост от крака на ръката на 75-годишен

Революционна операция извършиха ортопеди в държавната болница в Бургас. Хирурзите направиха костна пластика – за да спасят ръката на пациент, са присадили кост от  крака му, съобщиха от клиниката. Операцията е продължила 5 часа и е извършена от  началника на Ортопедичното отделение д-р Стоян Христов,  в екип с д-р Емил Стоянов и д-р Димитър Балабанов. 

Пациентът е 75-годишен мъж, прекарал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е метастаза в костта.

До този момент в морския град не е извършвана подобна костна пластика. Подобни манипулации се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня.

Въпросната интервенция е висш пилотаж в травматологията, което изисква специални познания и умения, категорични са лекарите.

"Още като ме приеха началникът д-р Христов ми обясни всичко – какво се е случило с ръката и какво се налага да се прави. Без колебание приех, защото лекарите спечелиха доверието ми. Това са отлични професионалисти, които работят на световно ниво", казва пациентът  Горан Чавдаров. Той е от  Айтос, има собствена работилница за ковано желязо.