Революция в арабския свят: Тунис призна гей браковете, но…

Затворът за секс между мъже остава в сила

Новини
12:15 - 30 Април 2020
1950
Революция в арабския свят: Тунис призна гей браковете, но…

Революция в Арабския свят - за първи път в Тунис са признати гей браковете. Новината съобщиха от тунизийската гей организация “Шамс”.

Единственият засега еднополов брак е между мъж от френска националност и местен гражданин.

За беда младоженците може и да не консумират брака си, тъй като сексът между мъже в арабската държава се наказва със затвор.

“Това е ненормална ситуация” - написа бившият кандидат за президент на страната и шеф на “Шамс” Мунир Баатур в Туитър. - “Хомосексуалността все още е наказуема според Наказателния кодекс, а вече имаме признат гей брак. Дори в момента няколко тунизийски гейове се намират в затвора”, пише неуспелият кандидат президент.

Съгласно член 230 от Наказателния закон на Тунис от 1913 г. всички възрастни, за които се установи, че извършват “частни и доброволни актове на содомия” подлежат на наказание до три години затвор. Според доклад на Държавния департамент на САЩ от 2018 г. относно правата на човека в Тунис, властите понякога използват тази разпоредба от закона, за да задържат и разпитват лица за сексуалната им активност и ориентация, като понякога се основават само на външния вид.