Революция заради месечен цикъл: Отбори масово се отказват от белите си шорти

Англия ще дебютира с новите си екипи още тази седмица

Спорт
13:15 - 04 Април 2023
3105
Революция заради месечен цикъл: Отбори масово се отказват от белите си шорти

На световното първенство по футбол това лято националките на Англия ще играят със сини шорти, а не с бели както досега. Този ход е част от своеобразна революция в женския спорт, която на клубно ниво на Острова вече бе подета от отборите на Манчестър Сити, Уест Бромич Албиън и Суонзи.

Причината за това е чисто физиологическа и е свързана с месечния менструален цикъл на дамите-футболистки. Английските състезателки, както всъщност и много други по света, са изразили своите опасения от това, че дойде ли конкретното време на месеца, а те имат мач, това може да си проличи и да ги накара да се чувстват некомфортно.

Англия ще дебютира с новия си екип този четвъртък, когато предстои първата Финалисима при жените, а на "Уембли" съперник на "лъвиците" ще бъде Бразилия.

В английските редици темата бе повдигната още преди Евро 2022, което завърши с титла на страната, но тогава от Футболната асоциация обявиха, че няма да променят цвета на шортите за турнира. Сега обаче от ФА изпълняват обещанието си, че темата ще бъде преразгледана и ще бъдат взети мерки.

"Осъзнаваме важността и искаме нашите състезателки да усетят подкрепата ни по въпроса. Също така сме в контакт с организаторите на международните състезания, за да може да комбинираме екипировката си както е необходимо", гласи позицията на ФА.

Нова Зеландия, където Мондиал 2023 ще се проведе в съвместно домакинство с Австралия, също смени екипировката си и за първи път в историята на страната футболистките няма да играят с екип, в който фигурират бели шорти.

Шампионатът на планетата ще се проведе между 20 юли и 20 август тази година.