РЕВОЛЮЦИЯ: Жена-мъж отива на Олимпийските игри (ВИДЕО)

Спорт
15:58 - 21 Юни 2021
3946
РЕВОЛЮЦИЯ: Жена-мъж отива на Олимпийските игри (ВИДЕО)

Новозеландката Лоръл Хъбард ще се превърна в първата трансджендър спортистка в историята, която ще участва на Олимпийски игри, след като бе избрана в състава по вдигане на тежести на страната. Решението на новозеландския отбор по щанги предизвика полемика, като някои твърдят, че Хъбард ще има нечестно предимство спрямо другите състезателки в нейната категория, а други приветстват историческото включване на трансджендър атлет в олимпийски отбор.

43-годишната Хъбард се е състезавала при юношите в края на 90-те години, а през 2013 година сменя пола си, но отговаря на изискванията, поставени от Международния олимпийски комитет през 2015 година, според които трансджендър спортистите могат да участват при жените, дори и да не са преминали операция за премахване на тестисите, ако нивото им на тестостерон е под 10 наномола на литър в последните 12 месеца.

Според някои експерти обаче спортистите, които са минали през мъжки пубертет, имат физическо предимство пред жените, независимо от нивото на тестостерон.

"Благодарна съм за добротата и подкрепата, която получих от толкова много новозеландци. Когато счупих ръката си на Игрите на британската общност преди три години, ме посъветваха да сложа край на състезателната си кариера, но вашата подкрепа ми помогна да премина през този тежък период", сподели Хъбард, която ще се състезава в Токио най-тежката категория (над 87 килограма).