Режат пенсионерите в университетите, БАН остава "свещена крава"

Министър Вълчев не е доволен от отпуснатите нови 13 млн. лева на "синодалните старчета"

Общество
16:30 - 25 Ноември 2020
2508
Режат пенсионерите в университетите, БАН остава "свещена крава"

Броят на преподавателите на академична длъжност, които са на възраст от 65 до 68 години, не трябва да надвишава 5% от академичния състав. Ще се прекратят трудовите договори с "лицата от научно-преподавателския състав, които нямат преподавателска или изследователска заетост". Добавката към заплатата за "клас" и прослужено време се ограничава до не повече от 1,3% върху основната работна заплата за всяка година трудов стаж. За това се разбраха МОН, Съвета на ректорите и синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

Изключение от сделката с университетите е Българската академия на науките, която за поредна година ще получи увеличение на бюджета в размер на 13 млн. лв.

"БАН запазва своята свещена академична автономия. В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на БАН. Нека да видим какво ще направят с увеличението следващата година – дали ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени", коментира иронично министър Красимир Вълчев.