Режат " Титаник "

Роботи трябва да извадят безжичния телеграф от потъналия преди 108 г. кораб

Мистика
12:28 - 21 Май 2020
6104
Режат "Титаник"

Съдът в САЩ разреши да се разрежат останките на "Титаник" на дъното на Атлантическия океан. Целта е да се изкара на сушата безжичния телеграф на Маркони, известен като гласът на "Титаник", съобщава Washington Post.

Федералният съд във Вирджиния на 18 май т.г. одобри плановете на RMS Titanic да вземе безжичния телеграф на Маркони от потъналия кораб. Това е устройството чрез което екипажът на злополучния плавателен съд се свързва със съседни кораби и иска съдействие по време на катастрофата.

Съдът във Вирджиния се произнася одобрително с мотива, че предстоящата експедиция е "уникална възможност за изземване на артефакт, който ще се превърне в част от наследството, останало след огромната загуба на "Титаник".

RMS Titanic очаква одобрението на съда и на своя план за финансиране. Това се усложнява от коронавирусната пандемия, която парализира работата на много отдели. Планира се експедицията, в която ще се използват подводни роботи, да започне това лято. Неотдавна стана известно, че САЩ са скрили информация за сблъсък на британска подводница с останките на „Титаник“ - инцидентът е станал през юли 2019 г.