Режисьорът на "Ага" стана шеф на кинодейците

Милко Лазаров наследи Иван Павлов като председател на СБФД

Общество
19:48 - 31 Октомври 2019
5051
Режисьорът на "Ага" стана шеф на кинодейците

Режисьорът Милко Лазаров бе избран за председател на Съюза на българските филмови дейци (СБФД). Решението е взето на Общо отчетно-изборното събрание, което се проведе на 29 октомври.

Лазаров, чийто филм "Ага" е българското предложение за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм за тази година, наследява на поста друг режисьор - Иван Павлов. Павлов, срещу когото през последните години имаше доста брожения да се оттегли, ръководи кинаджиите 12 години - от 2004 до 2010 г. и отново от 2013 г. досега.

Милко Лазаров е завършил кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Преподавал е дисциплината „Експериментално кино и инсенизация” в кинофакултета на НАТФИЗ, като е бил режисьор и изпълнителен продуцент на тв кампаниите „Великите българи“, „Голямото четене“, „Събитията на XX век“ и „Ръкописът“.

Във филмографията си Лазаров има и две пълнометражни игрални заглавия - „Отчуждение“ (2013) и „Ага“ (2018), който ще представи България в международната категория на следващите награди „Оскар“. Филмът има общо над 38 отличия от международни кинофоруми, сред които и големия приз „Сърцето на Сараево” от Международния кинофестивал в столицата на Босна и Херцеговина от миналата година.