Режисьорът на "Левиатан" Андрей Звягинцев: Напускам всички постове, кликата на Путин е безобразна

Нямам ни най-малко желание по какъвто и да е начин да бъда свързван с безумните решения и да съм причастен към действията и настроенията на подобни хора

Култура
19:43 - 28 Септември 2022
5092
Режисьорът на "Левиатан" Андрей Звягинцев: Напускам всички постове, кликата на Путин е безобразна

Известният руски режисьор Андрей Звягинцев обяви, че напуска Съюза на кинематографистите на Русия, журито на авторитетни руски кино награди и всички кино организации и институции. Поводът е съобщението, че тази година няма да има номиниран руски филм за наградата "Оскар", но в изявлението си Звягинцев практически прави политическа декларация срещу режима на Владимир Путин.

Два филма на режисьора са били номинирани за "Оскар" за чуждоезичен филм, той е носител на "Златен лъв" (голямата награда на фестивала във Венеция) за "Завръщане", награда от фестивала в Кан и "Златен глобус" и номинация на американската Академия за "Левиатан". Ето какво заяви Звягинцев:

"Решението ми да напусна комисията за номиниране на филм за оскарите е продиктувано приблизително от същите причини, за които написах в писмото си до председателя на тази комисия Павел Чухрай - след решението от 28 септември той напусна поста си.

Когато научаваш от пресата за решението на оглавявана от теб организация за вече обявеното ѝ решение да не се предлага тази година филм от Русия - каквито и да са политическите, моралните или естетическите съображения, мотивирали тези, които еднолично приеха това решение - то става дума за вопиющ волунтаризъм на няколко членове на комисията, въобразили си, че е достатъчно своеволното им виждане за ситуацията.

Това е не просто странно или съмнително, а също така е и безобразно, като това, че един човек седи пред бутона за нанасяне на ядрен удар, а всички останали (а те са милиарди хора) със затаен дъх чакат да видят ще го натисне ли или не.


Неудобният за руската власт Андрей Звягинцев не може да намери пари за новия си филм.

Той вече направи два необратими жеста - развихри война със съсед, който някога беше добър, а сега реши да устрои и бягството от страната на огромен брой граждани. Последиците от катастрофалната по мащабите си хуманитарна беда са в ръцете (и се дължат) само на един единствен човек.

В бъдеще не само "прекрасната бъдеща Русия", но и целият свят е просто необходимо да преразгледат това състояние на нещата. Моделът един решава за всички не работи и е най-вече пагубен.

Нямам ни най-малко желание по какъвто и да е начин да бъда свързван с безумните решения и да съм причастен към действията и насторенията на подобни хора. Напускам не само споменатата организация, но и моля публичното ми изявление да се смята и за засягащо другите: Съюзът на кинематографистите на Руската федерация, академията "Златен орел" и Академията "Ника".

Оставам руски режисьор и руски гражданин, само че без академични и други привилегии на членството да взимам решения, съдбоносни за когото и да е."