Резил: КПКОНПИ и Столичната община с антинагради , ето по какво са отличници

Двете институции нарушават правата на гражданите за достъп до информация. В категория "Срамота" първенец е община Перник

Новини
14:30 - 28 Септември 2024
1445
Резил: КПКОНПИ и Столичната община с антинагради, ето по какво са отличници

Столична община и разделената на две комисия КПКНОПИ са носителите на двете големи антинагради за достъп до информация, които традиционно раздава Програма достъп до информация (ПДИ) по случай 28 септември - международния ден на правото да знам, пише СЕГА.

Антинаградата "Катинар" за Столична община е в категория "Институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация" и нарушава правата на гражданите. Мотивите са връчването ѝ са продължаващата непрозрачност в тази община, която се наблюдава вече няколко мандата. В периода 2014-2016 г. Столична община е в топ 20 от най-добрите институции според рейтинга на активната прозрачност на ПДИ.

Оттогава обаче се наблюдава спад и през 2024 г. най-голямата община, с най-големия бюджет в България, се намира вече на 61-вo място. Пропуски се наблюдават както при активното публикуване на информация на интернет страницата на институцията, така и при отговарянето на заявления, подавани по реда на ЗДОИ, се казва още в мотивите.

В тази категория "срамота" има за АЕЦ "Козлодуй" заради системни откази да предоставят информация от обществен интерес, както и за заведеното (макар и вече прекратено) дело-шамар, срещу Наталия Станчева.

ПДИ има и още една категория антинагради - за най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация.

Победителят в тази срамна класация е КПКОНПИ, която вече е разделена на 2 - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконното имущество. Отличени за, защото продължават да не предоставят достъп до решенията за конфискация, макар и съдът да е постановим, че те не могат да са служебна тайна.

През 2024 г. КОНПИ (новото наименование на Комисията) отново отказва достъп до същата информация, с мотиви че тя представлява лични данни и друга защитена тайна.

Двете комисии мълчат и по въпроса дали членовете им получават две отделни заплати за участието си в двете комисии поотделно, в какъв размер са техните брутни заплати и как се формират. 

"Срамота" в тази категория получава община Петрич, защото кметът му отказва да отговори на заявление за достъп до информация на сдружение, което е регистрирано в София. По закон въпроси за бюджета на общината може да има "местната общност", т.е. граждани с регистрация на територията на съответната община, мотивира се кметът. "Абсурдно е при упражняването на право, гарантирано за всеки български гражданин, чужденец и дори хора без гражданство, да се прави преценка на местожителството на заявителя", аргументират се от ПДИ защо му връчват "срамотата".