Резил! Отлагат битката с комарите по Дунав, няма препарати

Кампанията е насрочена за 8 юли

Актуални новини
21:21 - 04 Юли 2019
3024
Резил! Отлагат битката с комарите по Дунав, няма препарати

Пръскането срещу комари по поречието на река Дунав се отлага заради липсата на препарати. Причината била в забавяне на доставката на отровите. За резила признаха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Плановете бяха пръскането срещу комарите да започне в четвъртък от врачанското село Гложене и над Козлодуй. Сега кампанията се измества за следващата седмица, като плановете са да започне в понеделник – 8 юли, е посочено в съобщението на БАБХ.

В сряда правителството отпусна 2 млн. лв. за пръскане срещу комарите край река Дунав. Това стана по нареждане на премиера Бойко Борисов с цел да се спасят хората от "това бедствие".

За пръскането срещу комарите от няколко месеца настояват кметовете на Дунавските общини, но досега кабинетът не намираше средства, въпреки излишъка от над 3.2 млрд. лв. по последни данни.

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно авиационно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав, за да се предотврати разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони, съобщиха от земеделското министерство.