РЕЗИЛ: Правителствена болница празнува 75 г. с рушащи се стълби и скъп паркинг

Директорът на "Лозенец" се хвали с иновации и млади специалисти, а над 1 година обезопасителни ленти посрещат пациентите

Здраве
11:35 - 20 Април 2023
4178
РЕЗИЛ: Правителствена болница празнува 75 г. с рушащи се стълби и скъп паркинг

Университетската многопрофилна болница "Лозенец" в София отбелязва 75-ата си годишнина - с нови инициативи и стар сграден фонд с огромни кратери на входа. 

За празника от лечебното заведение са подготвили изложба, която показва някои от щастливите моменти на пациентите, както и ключови моменти от историята на болницата. Днес ще бъде направена и първа копка на параклиса "Вяра, Надежда и Любов".

"В момента тук специализират над 150 млади специалисти. Всички наши студенти, обучавани във факултета, имат възможност при желание да останат и да продължат професионалния си път при нас - да специализират. Непрекъснато работим и се стремим да привличаме млади специалисти, които са извън България. Вече имаме един колега, който след 10 години работа в Германия се върна при нас и сме в контакт и с други специалисти, които имат интерес да се завърнат у нас", каза директорът на УМБАЛ "Лозенец" Христо Стоянов, цитиран от БНТ. 

Пациенти на болницата обаче се оплакват, че докато тече реформа отвътре, отвън състоянието на сградния фонд е плачевно. От повече от 1 година входът на бившата Правителствена болница се руши, а вместо достъп до стълбите, и обикновени граждани, и високопоставените персони като депутати и министри, са посрещнати от обезопасителни ленти. 

Фасадата също "плаче" за ремонт, а вместо да се инвестира поне в поправката на стълбището, зейнало с огромни дупки, ръководството на болницата предприе странния ход да въведе платен паркинг за всички болни и придружителите им. От няколко месеца там работи бариера, която се вдига срещу 3 лева на час при едва 30 минути безплатен престой.