РЕЗИЛ: Секретар на районна комисия агитира открито за Корнелия и Иван Петков-Бебето

Лоялната ниновистка лъсна в скандал, Валери Жаблянов от "ЛЕВИЦАТА!" трупа точки в Пловдив

Политика
13:30 - 16 Март 2023
4413
РЕЗИЛ: Секретар на районна комисия агитира открито за Корнелия и Иван Петков-Бебето

ЦИК вече работи по сигнали за незаконна агитация на членове на районната изборна администрация в полза на водача на ПП в Плевен и бивш спортен министър Радостин Василев. От дни местните пищят, начело с членовете на Има такъв народ на Слави Трифонов, че един от секретарите на РИК в 15-и МИР на име Александър Станев упражнява предизборна пропаганда за Руди Гела. Оказва се обаче, че подобен сценарий, за който ЦИК явно все още не е сезирана, се разиграва и в редиците на БСП.  

Справка на Lupa.bg разкрива, че секретарката на районната комисия в Пловдив-град - върлата ниновистка Минка Сърнешка не просто агитира за водача на червените там Иван Петков-Бебето, но и сама се хвали с фотоси с Корнелия Нинова. Явно председателката на Столетницата не се притеснява от евентуалната санкция, която в бившия Партиен дом може да наложат на лоялната й секретарка в РИК-а. 

Напомняме обаче, че като членове на комисиите, въпросните секретари получават бюджетна издръжка и са длъжни да работят за вота на 2 април (а и не само - б.р.) като равноотдалечени от всички кандидати за власт, независимо чия партия самите те представляват и следва да се ръководят единствено от разписаните норми по Изборния кодекс. 

Само преди броени дни Сърнешка си позволява, при това в публичен пост, да агитира в социалната мрежа фейсбук от своя профил за Бебето, назначен и утвърден от Нинова за първенец на листата в Пловдив-град: 

"Той е млад, почтен и образован човек. Доказал се във времето като достоен защитник на гражданите на Пловдив. Като депутат не допусна продажбата на пловдивския панаир (запазваме оригиналния правопис - б.р.). Затова заслужава на 2 април да го подкрепим с номер...". 

На този фон бившият зам.-шеф на Народното събрание и някогашен депутат от БСП Валери Жаблянов, който води листата на "ЛЕВИЦАТА!" в града под тепетата, продължава да води кампанията си на базата на автентичните леви ценности. Според запознати още при регистрацията на листата на новото социалистическо сдружение в Пловдив-град Жаблянов е успял да привлече голяма част от разочарованите от управлението на местната организация на БСП в последните години. 

Напомняме, че Иван Петков-Бебето бе поставен за неин лидер след серия скандали, включително по отношение на правото на глас на самата конференция, броя на делегатите в нея и прочие. Жаблянов, който бе лоялен на БСП дълги години, пък бе изключен на срамното заседание на конгреса през февруари - преди да стане ясно окончателно кой влиза в състава на "ЛЕВИЦАТА!". 

А призивите му за обновление на Столетницата и консолидация на лявото, отправяни досега по време на цялата кампания и в Пловдив-град, и във Враца, където Жаблянов също е водач, трупали все повече електорални точки, разкриват наши източници под тепетата.

И добавят, че особено предвид последните социологически проучвания не е вън от въпроса дали всъщност "ЛЕВИЦАТА!" няма да отмъкне под носа на Бебето мандат за себе си в 16-и МИР. 

Предстои да стане ясно дали срещу бесепарските връзки в изборния процес ще бъде подаден сигнал към ЦИК и какъв би бил изходът от него.