Резил: Синът на Каплата осъди прокуратурата на 5000 лв.

Никола Капланов получил психично разстройство заради обвинението, че е надраскал колата на Янек Миланов

Актуални новини
13:04 - 06 Декември 2023
2691
Резил: Синът на Каплата осъди прокуратурата на 5000 лв.

Синът на бодигарда на братя Галеви Васил Капланов-Каплата - Никола спечели на първа инстанция дело срещу прокуратурата. Районният съд в Дупница реши младежът да получи 5000 лв. обезщетение за незаконно повдигнато обвинение, по което е бил оправдан.

През 2021 г. Никола бе обвинен, че на 7 май 2020 г. е надраскал колата на изчезналия безследно Янек Миланов, паркирана пред блока му в Дупница. След това Никола бе оправдан по обвинението. Внесъл е иск за 22 хил. лв. срещу прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че досъдебното и съдебно производство са траели 31 месеца. През това време е бил студент втори курс по право в ЮЗУ "Н. Рилски" в Благоевград. Приятели и колеги са страняли от него. В съда баща му Васил Капланов свидетелствал, че това се отразило зле на сина му. Към студента имало негативно отношение на преподаватели и колеги, невъзможно било да учи, имал психично разстройство. Всичко това, според Никола Капланов било умишлено предизвикано от "главния административен ръководител на Прокуратурата", който е целял "да уличи баща му в углавно престъпление по повод мистериозното изчезване на един човек".

Съдът прецени, че 5000 лв. са достатъчни като обезщетение, а решението не е окончателно и може да се обжалва.

Твърди се, че Васил Капланов е бил последният човек, който е видян с Янек Миланов, изчезнал безследно на 31 юли 2020 г. вечерта когато излиза от апартамента си в Дупница. И до днес няма следа от Янек, въпреки множеството претърсвания на района около Дупница, няколко акции на полицията и присъствието на тях на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.