РЕЗИЛ: Стефан Цанев ръси сърбомански опорки по БНТ

Драматургът защити Александър Морфов за скандала в НАродния театър

Свят
15:06 - 26 Ноември 2022
7599
РЕЗИЛ: Стефан Цанев ръси сърбомански опорки по БНТ

Доста странно и малко срамно мнение изрази в ефира на БНТ писателят Стефан Цанев, като повтори 1:1 опорките на сръбската пропаганда и фанатизирания сърбомакедонизъм в Северна Македония.

Престарелият майстор на перото заяви, че Българската армия е била част от "фашистката" армия на съюзничката ни Германия по време на Втората световна война, което е една от особено противните пропагандни лъжи на Скопие.

"В държавата в момента върви пълзящ преврат. Колко време вече управлява президента? Кръгла година ще стане. Румен Радев управлява държавата, тихомълком обсеби властта. Очаквам да направи речта на цар Борис III. Страх ме е, че демокрацията губи своите позиции, партиите се държат недостойно и хората не ги искат. Ситуацията ми напомня на 1934 г.", каза Стефан Цанев по БНТ.

Писателят коментира и скандала в Народния театър "Иван Вазов", тръгнал след като режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиарката на театъра Велислава Кръстева - бивш депутат от ДПС.

"Причината за скандала не е Александър Морфов, а на г-жа Кръстева. Не може представител на Народния театър да ухава публично лидер на някаква партия. И то доста унизително. С това се унижава целия театър. Някой може би не й е казал, че не бива да прави това. Директорът на театъра Васил Василев е човек на БСП, но досега не съм чувал да го упрекне затова. Ако утре на следващите избори той иде да съпровожда Корнелия Нинова и се държи така унизително пред нея, както г-жа Кръстева пред Доган, то на другия ден и на неговата врата ще бъде написано също "Изчезвай БСП".

Според писятеля може да имаш политически убеждения, но нямаш право да ги проявяваш от името на своята власт. Когато видял Велислава Кръстева да придружава Ахмед Доган на изборите си казал: Браво на Доган, прилапа и Народния театър!

"Нардодния театър е на повече от 100 години, през това време толкова партии са се изредили, но театърът остава. Творецът може да позволи да бъде ухажван от властта, но не и той да ухажва властта", коментира още творецът