Резил в Lupa.bg: Болните лапат вредна храна (СНИМКИ)

Новини
18:00 - 13 Януари 2020
5890
Резил в Lupa.bg: Болните лапат вредна храна (СНИМКИ)

Евтина, вредна и нискокачествена храна се сервира в държавните болници, независимо дали става въпрос за детско, родилно или някое друго отделение. Това става ясно от публикации на потребители във фейсбук групата "Майките на София", които дружно се възмущават от нищетата в родните лечебни заведения.

Повод за споделените снимки и общото негативно мнение става фотос, споделен от потребителка, снимала пищен, здравословен и тристепенен обяд в германска клиника. На снимката се вижда вкусно приготвени кюфтета с бял сос, гарнирани с ориз и кисели краставички, свежа салата и десерт в купа. Всичко това сервирано в порцеланова посуда и на поднос.

"Споделям с вас един обяд от клиника в Германия", сподели потребител на фейсбук групата "Майките на София"

На фона на това богато меню други майки споделиха собствените си впечатления от престоя си в различни отделения на някои от нашенските държавни лечебни заведения.

"Вечеря в детско отделение"

Закуска в детско отделение

"Вип закуска от родилно в София"

Обяд в инфекциозно на "Окръжна"

"Леко да не преядеш с тоя ориз", "Това не е масло, а 100-процентов евтин маргарин", "Тия не ги ли е срам?". Това са само част от коментарите на разгневените потребителки.

"Филия с маргарин и парче сирене за закуска на дете"

По правило в болниците изготвят менютата на база проблемите на пациентите в конкретното отделение, като винаги има вариант и за диабетици. Въпреки това качеството на храната е под всякаква критика, сподели за Lupa.bg майка, на която наскоро се наложило да престои няколко дни със сина си в столична болница.

Сервирали на детето ѝ баничка в найлон с половин кисело мляко за закуска, останалите две хранения също били потресаващи. Затова жената преценила да поръчва храна от заведение, намиращо се в района на въпросното лечебно заведение.

Както Lupa.bg писа преди време, в болниците на бюджетна издръжка мизата за меню за целия ден е средно 3,50 лева, като в повечето случаи тази цена включва и ежедневната доставка. За храната се пуска обществена поръчка, а менютата биват доставяни от кетъринг фирма. Логично, тази, която е предложила най-ниските цени. За качеството на храната обаче няма кой да следи, издадоха наши източници от столично лечебно заведение.

А на фона на нашенската мизерия, други показаха какви порции се предлагат в болниците по различните краища на Европак, и не само:

Детски обяд в Израел

"Индия, държавна болница" 

"На закуска си чакам да ми направят омлет, с каквото поискам - в израелска болница"