РЕЗУЛТАТИТЕ: Ето ги новите кметове в България

Политика
08:22 - 28 Септември 2020
5658
РЕЗУЛТАТИТЕ: Ето ги новите кметове в България

В неделя в 13 области на страната се проведоха частични местни избори за кметове на кметства и избори за кметове на общините Стрелча и Септември. Това беше първият вот у нас, който се проведе на фона на пандемията от Covid-19, съобщи БНР.

Новият кмет на Стрелча е Георги Павлов, издигнат от инициативен комитет, за когото са гласували 57 процента от избирателите.

А за нов кмет на Септември - с 90 на сто от гласовете, беше избрана Васка Рачева, също издигната от инициативен комитет. Тя е съпруга на бившия кмет Марин Рачев, който беше отстранен от поста, след като Върховният административен съд постанови Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно мандата му заради доказан конфликт на интереси.

В белослатинското село Соколаре също гласуваха за кмет на населеното място, като изборите - със 71 процента подкрепа, спечели Йошка Цветкова от ГЕРБ.  

Новият кмет на луковитското село Карлуково ще бъде избран на втори тур. На балотаж отиват Петко Иванов от БСП за България и Марияна Маринова от ГЕРБ. За третия кандидат за кмет на селото Радослав Иванов от Партия на зелените гласуваха 41 избиратели. Отчетената активност е 60,16% при 498 души имащи право на глас.

На балотаж с БСП другата неделя отива и кандидатът на ГЕРБ в село Тенево, община Тунджа, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Частичният избор за кмет на село Бохот, община Плевен, печели Бойка Пъшева, издигната от Коалиция "Демократична България". По данни на агенцията за нея са гласували 329 от избирателите, а за кандидатът на ГЕРБ Цветан Кънев - 134 от имащите право на вот.

В исперихското село Къпиновци Зейти Адем, издигнат от ДПС, спечели частичните избори за кмет - с 90 гласа, срещу кандидатът на ГЕРБ Ерсан Мюмюн, получил подкрепата на 39 гласоподаватели.

В община Търговище се гласуваше в селата Кралево и Острец. И в двете населени места кандидатите бяха по един.  

Кандидатите на ГЕРБ спечелиха изборите за кмет в две села във Варненска област. Кандидатът на партията Иван Параскевов в най-голямото село в района на Провадия – Бозвелийско, печели с 516 гласа пред опонента си от БСП Живко Панев, който получава 83 гласа.

В село Брестак, община Вълчи дол, кандидатката на ГЕРБ Нели Лефтерова беше единствен кандидат и спечели подкрепата на над половината избиратели с право на глас.

Метин Латифов спечели изборите за кмет на айтоското село Карагеоргиево. За него гласуваха 417 души. Латифов е издигнат от ГЕРБ. Единственият му опонент - Зюмбюл Ахмед от ДПС, получи 300 гласа. Изборите се проведоха при много висока избирателна активност – 65%.