Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Енергийната система е в застой - няма нови мощности

Новини
09:26 - 05 Октомври 2023
2436
Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Споразумението за въглищните централи, прието след осемчасови преговори, бележи стъпка напред към решаването на основните проблеми на бранша.

Това сподели в студиото на БНТ депутатът Радослав Рибарски от ПГ на "ПП-ДБ".

Той обеща, че до една година ще бъдат приключени ремонтните дейност в помпено-акумулиращата ВЕЦ (ПАВЕЦ) "Чаира" ще приключат и съоръжението ще може да произвежда отново електроенергия.

Рибарски, макар и неохотно призна, че страната ни вече внася електроенергия, макар и това да не се случва непрекъснато. Той обясни, че междусистемната свързаност в рамките на ЕС и със съседните страни няма как да не бъде предпоставка за внос, ако пазарът го позволява и има търсене на тази електроенергия.

"Пазарният механизъм изтласква скъпата енергия, въглищните замърсявания са тези, които пречат на въглищните централи. Имаме програма от 12 месеца ПАВЕЦ "Чаира" да заработи, което се очаква от 2 г. Трябва да се отстрани проблемът и аварията и да заработи в българската енергийна система.

Нашата енергийна система е в застой - няма нови мощности. Енергийният баланс налага внос, но това показва стремеж към евтин ток - това е свободен пазар. През зимните месеци вероятно ще изнасяме еленергия.