Рибарски: Въглищните централи трябва да работят с максимална мощност

Новини
07:52 - 12 Януари 2023
1747
Рибарски: Въглищните централи трябва да работят с максимална мощност

"Вчера в комисията по енергетика обсъждахме общ текст, който предоговаря тези 40%, които притесняват заетите в комплекса "Марица изток". Давайки го като общ текст от всички политически сили, ние показваме обединение около тази притеснителна за хората тема." Така депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски коментира в предаването "Денят започва" по БНТ казуса с въглищните централи.

"Когато Планът беше изготвян, ситуацията беше различна. В момента трябва да отчетем и войната в Украйна, и търсенето на електроенергия. Именно това ни дава обосновката, която трябва да бъде изложена пред Брюксел, за да се търси предоговаряне и въз основа на новия инструмент REPowerEU.

Инструментът дава такива възможности за предоговаряне, с цел гарантиране на доставките, независимост от руски горива. Именно това ни дават нашите въглищни централи и мините - един български ресурс. Ние винаги сме отстоявали тази независимост - да се възползваме от това, което имаме, и те да продължат да работят на максимална мощност", каза Рибарски.

"Това е нещо, което ще трябва Министерски съвет да предоговаря, да засегне тези 40%, които са проблем. Има и други, заложени в текста части от Плана, които евентуално да бъдат преструктурирани. Винаги едно предоговаряне означава спиране на плана, започване на разговори и евентуално и от двете страни трябва да се постигне някакъв компромис", така депутатът от ПП отговори на въпрос дали тяхното запазване означава отказ от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние разчитахме на това, че по един естествен път тези мощности ще намалят своето производство, но в момента ситуацията не е такава. Ние виждаме, че в момента се нуждаем от тази енергия и периодът, в който тя ще трябва да се ползва, е необозрим", каза още Рибарски.