Рибешки мор в яз. „Студен кладенец”

У нас
17:42 - 01 Юли 2022
3255
Рибешки мор в яз. „Студен кладенец”

Втори месец продължава мистерията защо умира рибата в язовир "Студен кладенец". Към момента няма категоричен отговор на въпроса, въпреки многото извършени проверки. Последните резултати от пробите показват леко завишение на някои показатели на водата, но не и химическо замърсяване. Една от хипотезите е болест по определен вид риба, предаде БНР.

Почти всеки ден на брега на язовир "Студен кладенец" се изхвърля мъртва риба. Според въдичари екземплярите са хиляди. В околностите на селата Калоянци, Звезделина, Широко поле вече се носи миризма на разложено.

Селиме Али е шести мандат кмет на село Звезделина, което е на брега на язовира. И там има много мъртва риба. За толкова години жената не е виждала такава гледка.

Екоинспекцията в Хасково е извършила няколко проверки в района, взети са проби от водата, но не са открити големи отклонения от нормите.

Предстоят нови проверки, като специално внимание ще се обърне на предприятия и ферми по поречието на река Перперешка и други притоци на язовира. Сред хипотезите вече се прокрадва и тази за болест по рибите. Проби от мъртви екземпляри са изпратени за анализ в лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология.

Има няколко вероятности, но засега нито една не е потвърдена, каза областният управител на Кърджали Даниел Делчев, който тази сутрин беше на проверка в района на село Широко поле.