Рибите страдат заради Covid- 19

В големите аквариуми им липсва общуването с хората, казват биолози

Мистика
12:00 - 18 Май 2020
4035
Рибите страдат заради Covid-19

Странно от човешка гледна точка явление регистрират биолози в Австралия. Рибите, и то предимно големите екземпляри, в аквариумите-туристически атракции в държавата-остров страдат от липсата на посетители, съобщава ABC News.

„Много риби започнаха да се държат малко странно, дори може да се каже, че започнаха да скърбят заради липсата на посетители в аквариума", казва Пол Бърнс, биолог в аквариума „Кернс“.

В резултат на Covid-19 пандемията аквариумът е под карантина и никой друг освен служителите не се разхожда около огромните стъклени витрини. Пол Бърнс е убеден, че рибите са умни и чувствителни същества и това се проявяват с голяма сила при групата огромни риби, обитаващи Индийския океан. Представителят на тази група в аквариума е кръстен Чанг. Рибата Чанг спряла да се храни за няколко седмици и все още трудно се връща към нормално състояние.

„Много хора не разбират, че животните могат да гледат извън аквариума, да виждат хората и да общуват, което е приятно за тях“, казва биологът.

Подобно на Чанг и друга риба в аквариума - Наполеон Уоли, преживява тежко карантината заради Covid-19. Тази голяма риба на свобода обитава района на Големия бариерен риф. Наполеон Уоли все още почти не се храни, а изражението му напомня на плач и сълзи, споделят хората, които се грижат за аквариума. Уоли е свикнал да бъде "звезда" и по цял ден да бъде наблюдаван от тълпи туристи - ежедневие, което рязко се е променило заради пандемията.

Според морския биолог Ричард Фицпатрик от университета "Джеймс Кук" рибите изобщо не са глупави същества. Някои от големите видове са способни да формират социални връзки с хората - както в плен, така и на свобода в природа.

„Те познават хората, които ги хранят, реагират различно на тях и затова съм сигурен, че сега те не могат да разберат защо хората са спрели да ги посещават“,

казва Фицпатрик и добавя, че не става въпрос само за храна. "Наполеоновите риби са много социални същества и те просто обичат да "говорят" с хората".