Ричард Дън е футболистът, отбелязал най-много автоголове в Премиършип

Спорт
15:36 - 19 Януари 2022
2253
Ричард Дън е футболистът, отбелязал най-много автоголове в Премиършип

Откакто бе създадена през 1992 г., Висшата лига е видяла отбелязването на над 1000 автогола. Първият играч, който е пратил топката в собствената си врата е вратарят на Нотигнам Форест Марк Кросли през 1992 г.

Оттогава множество играчи са се превръщали в антигерои за своите тимове с точните си изпълнения, но в грешната врата. Като се започне от децата в детската градина и се стигне до звездите, гледани от милиони, едно от най-унизителните и срамни неща, ако не и най-унизителното и срамно, във футбола, това е да си вкараш автогол.

Било то заради лош късмет или заради лошо отиграване на топката, подобен момент неизменно слага черна точка върху футболиста, макар понякога да сме виждали играчи, които след като са си вкарали автогол, са се стегнали и са успели да вкарат в правилната врата.

Ето кои са лидерите в английската Висша лига по подобни изпълнения.

Този най-нежелан рекорд се държи от Ричард Дън. Бившият играч на Евертън, Ман Сити, Астън Вила и КПР е успял да порази собствената си врата цели 10 пъти. Наред с това той е на първо място (заедно с Патрик Виейра и Дънкан Фъргюсън) за най-много червени картони в английския шампионат (8).

Той успява да се „разпише“ за 3 от 4-те си отбора, като в нито един мач, в който Дън е забил топката в своята мрежа, неговият отбор не е печелил. Единствено в Еретнън ирландецът не успява да стъжни своя вратар.

Първият автогол на дън идва на 28 декември 2004 г., когато с екипа на Ман Сити, той помага на Уест Браомич да вземе точка от „гражданите“. Последният автогол на бранителя идва 10 години по-късно – на 19 октомври, когато Куинс Парк Рейнджърс губи от Ливърпул с 2:3.

Що се отнася до отборите, облагодетелствани от неправилния мерник на Дън, те са: Уест Бромич, Манчестър Юнайтед, Уигън, Челси, Нюкасъл, Болтън, Блекбърн, Съндърланд, Куинс Парк Рейнджърс и Ливърпул. Въпреки това, защитникът има и 13 гола, което прави така, че балансът му във Висшата лига е положителен, колкото и нелепо да звучи това.

Второто място се дели от трима играчи, подвизавали се в Ливърпул. Първият е легендарният капитан на мърсисайдци Джейми Карагър. В 508 мача за тима, той си вкарва 7 автогола, като първият му автогол идва, когато той е едва на 20 години (през `98-а година).

Първият му автогол дойде срещу Шпорите на крехката възраст от 20 години и 311 дни, което го направи най-младият голмайстор в този списък, но не и като цяло в историята на Висшата лига.

Мартин Крани притежава тази чест, записвайки при ДЕБЮТА СИ за Саутхемптън срещу Челси през януари 2004 г., на 17 години и 218 дни – единственото „дете“, което вкара автогол в надпреварата.

Отборите, в мачовете срещу които Карагър е разпечатвал собствената си врата, са: Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Хъл Сити, Блекбърн. Най-емблематичен е двубоят между Ливърпул и „червените дяволи“ на 11 септември 1999 г. Тогава пред пълните трибуни на „Анфийлд“, бъдещата легенда и капитан на тима си вкарва 2 автогола и така гостите печелят с 3:2.

Тогава Карагър се преврърна в първият играч, вкарал си 2 автогола в 1 мач във Висшата лига.

Неговият съотборник отпреди години при „червените“ Мартин Шкъртел също има лоши спомени, свързани с автоголове. Словакът държи „рекорда“ за най-много голове в собствената си врата за един сезон. той го направи през кампания 2013/2014 г., когато със сигурност е накарал много от космите на главата на Брендън Роджърс да побелеят.

Въпреки това, тези изцепки на Шкъртел, който се славеше и като голямо „ренде“, не се отразиха сериозно на Ливърпул, защото тимът спечели 3 от тези 4 мача, в които той си вкара автогол. Самият футболист е ощостливил повече отбори, отколкото Карагър: Тотнъм, Фулъм, Хъл Сити, Уест Хем, Суонзи и Нюкасъл.

Последният със 7 гола е легендата на Евертън Фил Джагелка. През април 2021 г., вече като играч на Шефилд Юнайтед, той вкара автогол срещу Лийдс и стана вторият най-възрастен играч в Англия, прщал топката в собствената си врата, като е изпреварван само от Стюарт Пиърс.

При разделението на автоголовете на англичанина между Шефилд и Евертън, „карамелите“ са пострадали повече пъти от неточния мерник на централния бранител (4 срещу 3), който си е вкарвал автоголове срещу Арсенал, Портсмут, Уигън, Стоук Сити, Астън Вила и Лийдс.

Третото място в тази не толкова приятна класация делят четирима играчи.

Това са Райън Шоукрос, Уес Браун, Франк Синклер и Джони Евънс.

Стабилният защитник на Стоук Сити Райън Шоукрос е един от любимците на феновете на „грънчарите“, въпреки своите автоголове, тъй като изиграва 401 мача за клуба и вкарва в тях общо 25 гола, като той бе един от стожерите в тима от „Британия“.

Що се отнася до Уес Браун, най-неприятен от тези 6 автогола е този, който идва на 5 ноември 2011 г. Тогава с екипа на Съндърланд, защитникът се изправя срещу бившия си тим Ман Юнайтед, където е спечелил множество трофеи. Изглежда носталгията тогава си е казала думата, защото Браун си вкарва автогол на „Олд Трафорд“, с което подпечатва минималната победа на „червените дяволи“.

Франк Синклер бе първият от този списък играчи, който се открояваше като футболист, склонен към вкарването на автоголове и бе осмиван много за това. Той е вкарва в собствената си врата срещу Манчестър Сити, Астън Вила, Мидълзбро, Арсенал, Челси и Лестър, като е носил екипите на последните два отбора. На днешния фон, обаче, тези 6 автогола на Синклеър не изглеждат чак толкова много.

Бившият защитник на Ман Юнайтед Джони Евънс все още има шанс да стигне до „рекорда“ на Дън. В момента той е в Лестър, като дотук в кариерата си е пращал топката в своята врата, помагайки на Челси, Тотнъм, Нюкасъл, Борнемут и Ливърпул.