RIP: „Майкрософт” погреба Internet Explorer

Популярният браузър ще спре да работи окончателно на 17 август 2021 г.

Новини
18:10 - 19 Август 2020
4741
RIP: „Майкрософт” погреба Internet Explorer

„Майкрософт” най-накрая ще изпрати в историята интернет браузъра Internet Explorer 25 години след създаването му. Той ще спре да работи на 17 август 2021 година, обявиха от технологичния гигант, цитирани от Independent.

В публикация в блога на компанията се посочва, че уеб приложението Microsoft Teams от края на ноември 2020 година няма да поддържа Internet Explorer 11, което е най-новата и последна версия на търсачката.

Останалите приложения от Microsoft 365, както и услугите на компанията ще преустановят поддръжката на Explorer от следващата година. На нейно място от „Майкрософт” ще използват новия браузър с отворен Chromium код - Edge.

Chromium е разработен от Google като основа за Chrome. Използването на този код позволява Edge да ползва значително повече функции от тези на Internet Explorer.

По-старата версия на Edge, която не е на базата на Chromium, също ще престане да съществува от 9 март 2021 година.

Краят на Internet Explorer е отдавна чакан, след като поддръжката на версиите 8, 9 и 10 беше спряна през 2016 година, а година по-рано беше представен Microsoft Edge.

Изпращането на браузъра в историята обаче със сигурност ще създаде проблеми за ползващите електронен подпис. Не всички популярни браузъри осигуряват безпроблемна функционалност на е-подписа.