Риши Сунак крие парите на жена си, погнаха го

Акшата Мурти е дъщеря на милиардер

Свят
19:36 - 18 Април 2023
3225
Риши Сунак крие парите на жена си, погнаха го

Британският премиер Риши Сунак, който е сред най-богатите политици във Великобритания, е разследван за конфликт на интереси. Проверката се извършва от парламентарна комисия, която трябва да установи дали той е нарушил кодексите за поведение на депутатите и на министрите, пропускайки да декларира бизнес на жена си Акшата Мурти.

Става въпрос за акции в агенцията за детски грижи Koru Kids, които тя притежава. Сунак обаче не споменава този факт на обсъждането на държавния бюджет в парламента през март, с който сериозно бяха увеличени даваните средства за детски заведения и агенции. По време на разискванията как те да се реформират, премиерът изрично е питан от опозицията дали има нещо за деклариране, но той отвръща, че няма и всичко вече е огласил “по нормалния начин”.

По-късно на 4 април обаче изпраща писмо до парламентарния надзорен орган по етика, в което посочва участието на съпругата си в Koru Kids. Сега проверката трябва да установи дали той е бил в конфликт на интереси, прокарвайки решения в областта на детските грижи, от които бизнесът на жена му може да се възползва от бюджетни средства.

Говорител на Сунак разясни, че той е декларирал пред кабинета си възможен финансов интерес, когато се е обсъждал бюджетът. А след това решил да помогне на властите да установят дали наистина всичко е извършено прозрачно и затова изпратил писмото.

Koru Kids е една от шестте частни агенции, с които е договорено да работят по пилотна схема на правителството за разширяване на грижите за деца. Британските власти обявиха, че ще плащат по 600 паунда на хора, които са готови да станат детегледачи. 1200 паунда пък ще се дават на тези, които са готови да се присъединят към професията чрез агенция като на премиерската съпруга.

Акшата Мурти е дъщеря на един от най-богатите бизнесмени в Индия и освен че притежава дялове в някои от фирмите му, развива и собствени проекти. Когато Сунак стана финансов министър, се наложи да плати милиони данъци във Великобритания, след като гръмна скандал, че е избягвала това, възползвайки се от статут на неместно лице, макар от години да живее в Англия. Семейното им богатство се изчислява на около 730 млн. паунда.

Сегашното парламентарно разследване идва в труден момент за съпруга ѝ. След две седмици ще има местни избори в Англия, които се очаква да бъдат тест дали той се справя със стабилизирането на губещата обществено доверие управляваща Консервативна партия.