Риши Сунак предупреди: Лавина от бежанци може да залее Европа

Британският премиер смята, че натискът може да се окаже непосилен

Новини
21:40 - 16 Декември 2023
5277
Риши Сунак предупреди: Лавина от бежанци може да залее Европа

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че ще настоява за реформиране на международната система за предоставяне на бежанска закрила, и предупреди, че все по-засилващите се потоци от бежанци може да подложат част от Европа на "непосилен" натиск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч в Италия Сунак отправи едни от най-острите си критики към международните правила за предоставяне на бежанска закрила. Това се случи в момент, когато той се опитва да поднови усилията на правителството си да праща бежанци да живеят в Руанда.

Сунак произнесе словото си по време на политически форум, организиран от партията на италианската му колега Джорджа Мелони, където той предупреди, че някои противници на Запада умишлено карат хората да се стичат към бреговете на европейските държави и да дестабилизират европейските общества.

"Ако не решим този въпрос, тези потоци ще се увеличават. Те ще се окажат непосилни за поемане от страните ни, а това ще ни попречи да помогнем на тези, които в най-голяма степен се нуждаят от помощта ни", заяви Сунак. "Дори и това да означава да осъвременим нормативните си актове и да постави началото на разговор в международен план за промяна на следвоенните рамки на бежанската закрила, ние трябва да го направим."

По-рано тази година вече бившият британски вътрешен министър Сюела Бравърман призова за промени в Конвенцията за бежанците на ООН, която задължава всички подписали я да предоставят убежище на тези, които бягат от преследване.

Това изискване е най-голямата правна пречка пред усилията на британското правителство да спре притока на малки лодки с мигранти през Ламанша и да изпраща потенциалните кандидати за убежище в Руанда, където да изчакват обработването на молбите си.

Днес Великобритания и Италия обявиха намерение за съвместно финансиране на обратното пътуване към родината им на мигрантите, блокирани в Тунис, става ясно от изявления на двете европейски страни, но без да се уточнява колко пари ще предоставят за целта.

Миналия месец Италия се договори с Албания Тирана да построи центрове за прием на мигранти в морето в албански води. Замисълът на Рим е в тях да бъдат настанявани мигранти, опитващи се да достигнат бреговете на Италия и така да бъдат намалени миграционните потоци към Апенинския полуостров, които тази година бележат почти двойно увеличение в сравнение с миналата година.

Преди няколко дни, във вторник, Сунак оцеля във властта въпреки сериозната заплаха за управлението си, след като успя да прокара в парламента законопроект, който ще му позволи да продължи да работи по плана си за релокация на търсещи убежище в Руанда.

Опасността се изразяваше в това, че при неприемане на закона някои от депутатите от Консервативната партия на Сунак можеше да се разбунтуват срещу министър-председателя, но в крайна сметка заплахата поне засега отмина.