Риши Сунак призова Путин да не бъде допускан до срещата на Г-20

Индонезия също така покани украинския лидер Володимир Зеленски да присъства на срещата

Русия
15:35 - 19 Август 2022
3232
Риши Сунак призова Путин да не бъде допускан до срещата на Г-20

Риши Сунак, един от двамата кандидати, които се борят да заместят Борис Джонсън, призова Г-20 да забрани на руския президент Владимир Путин да участва в срещите на групата, докато Москва не прекрати войната в Украйна, съобщи неговият говорител.

Путин и китайският лидер Си Дзинпин ще участват в срещата на върха на Г-20 на курортния остров Бали през ноември тази година, заяви по-рано дългогодишен съветник на индонезийския президент.

"Нашите партньори и съюзници от Г-20 имат колективната отговорност да призоват Путин да се отдръпне от отвратителното си поведение. Да седим с него на една маса не е достатъчно, когато той е отговорен за убийствата на деца в леглата им, докато спят", заяви говорителят на бившия финансов министър Сунак.

"Трябва да изпратим силно послание на Путин, че той няма право да седне на масата, докато не спре незаконната си война в Украйна", каза още той, цитиран от БГНЕС.

Социологическите проучвания показват, че Сунак изостава от настоящия външен министър Лиз Тръс в конкурса за заместник на Джонсън, който ще приключи на 5 септември.

Тръс, запитана за нейната позиция, се позовава на коментарите, които тя направи през юли, когато заяви, че би било важно да се противопостави на Путин пред съюзници като Индия и Индонезия.

"Бих отишла там и бих предизвикала Путин", каза тя по време на телевизионен дебат на 25 юли.

Като ръководител на Г-20 тази година Индонезия бе подложена на натиск от страна на западните държави да оттегли поканата си към Путин заради инвазията на страната му в Украйна.

Индонезия също така покани украинския лидер Володимир Зеленски да присъства на срещата на върха в Бали.