Рискът от терористична атака в Обединеното кралство нараства

Свят
11:22 - 19 Юли 2023
1362
Рискът от терористична атака в Обединеното кралство нараства

Докладът за стратегия за борба с тероризма на Обединеното кралство разкрива нарастващия риск от терористични атаки в страната. Местните заговори са станали по-трудни за откриване, като през последните пет години е имало девет обявени терористични атаки със загинали шест души и 20 ранени. Допълнителните 39 прекратени заговора включват цели като депутати, Лондонският прайд и популярни лондонски уебсайтове.

В стратегията се казва, че правителството трябва "безмилостно да даде приоритет на ограничените ресурси", за да отговори ефективно на тероризма.

"Сега сме изправени пред вътрешна терористична заплаха, която е по-малко предвидима, по-трудна за откриване и разследване; постоянна и развиваща се заплаха от ислямистки терористични групи отвъд океана; и работна среда, в която технологията продължава да предоставя както възможности, така и риск за нашите усилия за борба с тероризма.

"Следователно считаме, че рискът от тероризъм отново нараства."

Терористичната заплаха за Обединеното кралство е доминирана от лица или малки групи, които са по-трудни за откриване от правоприлагащите органи и службите за сигурност.

Съгласно обновения доклад, основната заплаха идва от ислямисткия екстремизъм, който отговаря за 67% от атаките след 2018 г.

Терористите от крайната десница представляват 22% от атаките от 2018 г. насам, около 25% от натоварените дела на MI5 и 28% от задържаните за терористични престъпления.

В доклада се казва: "Заплахата от крайнодесния тероризъм (ERWT) в западните страни е все повече транснационален проблем по отношение на радикализиращо влияние, вдъхновение и комуникация, за разлика от ислямистките терористични групи, крайнодесните терористи обикновено не са организирани във формални групи с лидерски йерархии и териториални амбиции, но неформални онлайн общности, които улесняват международните връзки."

"Крайнодесните терористични наративи се експлоатират и от враждебни актьори като Русия , която се стреми да насърчи разделящи и поляризиращи наративи на Запада, което вероятно ще се увеличи в бъдеще."

Изразява се загриженост от възможността за терористи да продължат да представляват заплаха и след освобождаването им от затвора, считайки, че дългосрочно управление на риска може да бъде необходимо за десетилетия.

С този доклад се създава основа за борбата с тероризма в Обединеното кралство. Въпреки това, опозиционните сили заявяват, че актуализацията не обхваща напълно заплахите, произтичащи от държави като Русия, Иран и Китай. Също така се изразява безпокойство за липсата на конкретен план за справяне с онлайн радикализацията и омразния екстремизъм.

Ситуацията за националната сигурност на страната е сложна и изисква внимателен подход и решителни действия, за да се предотврати бъдещи терористични атаки.