Рисунка на Насимо украси читалището в Антоново

От фасадата се усмихва млада жена в традиционна българска шопска носия сред цветя

Култура
15:54 - 12 Октомври 2022
2144
Рисунка на Насимо украси читалището в Антоново

Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов - Насимо краси сградата на читалището в Антоново. Творбата обхваща стена с размери 20 на 8 метра и допълва обновения по облик на Народно читалище (НЧ)„Христо Ботев“, разказа председателят на културната институция Росица Тонева-Харалампиева. 

Творбата на художника превърна сградата на читалището в произведение на изкуството, казва пред БТА Харалампиева. Тя е дългогодишен фен на Насимо и решава да се свърже с него с предложение за общ проект. За изненада творецът, който е роден в Търговище, откликва на идеята. Читалищният екип и Насимо получават пълната подкрепа и на община Антоново.

Реализацията на проекта е финансирана със средства, събрани от дарения към читалището и със съдействието на Общината. След няколко дни труд от читалищната фасада се усмихва млада жена в традиционна българска шопска носия, сред цветя. Шопската носия е характерна за местното българско население, голяма част съставена от преселници от Кюстендилския край. Местните хора са впечатлени и не скриват, че картината събужда красиви чувства. 

А че в малкия град могат да се случват добри неща, ако има хора да ги реализират, доказва амбицията на читалищния секретар. Росица е родом от Стара Загора, идва в общината като снаха преди 12 години. Споделя, че в началото е положила усилия, за да свикне с живота тук. Но днес вече усеща сладостта – спокойствие и красива природа, мили хора – „почти всички се познават и сме като едно семейство. На моменти, когато не съм тук, се усещам, че Антоново ми липсва“, казва младата жена.

Не на шега от 1 април тази година тя е председател на читалището. Захваща се с дейности, които не е вършила, но пък има идеи и подкрепата на общината и смята да ги осъществи. Към културната институция дейност развива танцов състав „Пламъче“. В него 25 любители на различна възраст  и с различни професии танцуват и се зареждат от народната песен и танц. Тази година на събора в Копривщица печелят и сребърен медал.

Хореографът Николай Корчев от Велико Търново вече работи със самодейците от Антоново. Всеки петък той пътува 50 км, за да разучават танци. Разноските му се поемат от читалището, отново благодарение на дарители. Освен с възрастните, професионалистът работи и с две групи деца. Общо 20 малки танцьори репетират, някои от тях пътуват от селата, но са „грабнати от идеята, както и големите“, по думите на Харалампиева, и танцуват с любов.