Роб Бауер: Времето в Украйна се измерва в човешки животи

Украйна
15:25 - 21 Март 2024
1383
Роб Бауер: Времето в Украйна се измерва в човешки животи

Ръководителят на военния комитет на НАТО Роб Бауер каза по време на посещение в Киев в четвъртък, че съюзниците на Украйна не трябва да бъдат твърде песимистични относно способността й да отблъсне руските войски и призова важни пакети с помощ да бъдат доставени бързо, предава "Ройтерс".

Бауер ръководи първото официално посещение в Киев на военна делегация на НАТО от февруари 2022 г., когато Русия изпрати хиляди войници в Украйна в многостранна инвазия .

Войските на Киев са изправени пред недостиг на боеприпаси, снаряди и жива сила и са на заден крак на изток, където руските сили се придвижват напред.

"Украйна се нуждае от още повече подкрепа. И вие се нуждаете от нея сега. Времето в Украйна не се измерва в дни, седмици или месеци. То се измерва в човешки животи. В съюзническите нации една седмица е седмица. В Украйна една седмица е майка, баща, дете, приятел, любовник, изгубен завинаги", каза той пред Киевския форум за сигурност.

Той приветства устойчивостта и способността на Украйна да се приспособява бързо, като същевременно променя много аспекти на съвременната война.

Бауер се срещна и с началника на армията на Украйна Александър Сирски за разговори относно текущата бойна ситуация. Сирски каза във Фейсбук, че са били обсъдени доставките на боеприпаси и противовъздушната отбрана.

С външния министър Дмитро Кулеба Бауер е разговарял за перспективите за бойна подготовка на украинските военнослужещи и сътрудничеството на отбранителната промишленост, съобщиха от министерството.

"Въпреки че светът може да е бил твърде оптимистичен през 2023 г., ние не трябва да правим същата грешка, като станем прекалено песимистични през 2024 г.", каза Бауер на форума, изразявайки увереност в способността на Украйна да успее на бойното поле.