Робърт де Ниро на 80: Най-трудното нещо на славата е, че хората винаги са мили с теб

Никога не предавайте приятелите си и винаги дръжте устата си затворена, споделя актьорът

Култура
16:15 - 17 Август 2023
4717
Робърт де Ниро на 80: Най-трудното нещо на славата е, че хората винаги са мили с теб

"Има две велики неща, които можете да научите в този живот. Първото е, никога да не предавате приятелите си, а второто – винаги дръжте устата си затворена", казва великият Робърт де Ниро. Той може да изиграе най-големия психопат, да е неудачник, да е герой, да е харизматичен злодей. Робърт де Ниро изгражда своите сложни образи, с които остава в златните страници на киното. На 16 август холивудската звезда празнува 80-ия си юбилей.

Робърт Антъни де Ниро е роден в Манхатън, Ню Йорк, на 17 август 1943 г. По линия на баща си, който е художник и скулптор актьорът има ирландски и италиански корени, а по линия на майка си художничка и поетеса - немски, френски и холандски корени.

Де Ниро дебютира в киното през 1968 г., когато играе във филма на Брайън де Палма „Приветствия“. След това играе малки и незначителни роли в много филми, докато не идва 1973 – годината, в която печели одобрението на критиците с ролята си в „Бий бавно барабана“.


Дългогодишното му сътрудничество с режисьора Мартин Скорсезе започва през същата година, когато играе във филма му „Коварни улици“ заедно с Харви Кайтел. Други феноменални филми на Скорсезе, в които той участва, са „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“, „Кралят на комедията“, „Добри момчета“, „Нос Страх“, „Ню Йорк, Ню Йорк“ и „Казино“.

Актьорът получава "Оскар" за най-добър актьор за изпълнението си в „Разяреният бик“ и "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля за „Кръстникът 2“.

Робърт де Ниро е успешен и в бизнеса си с ресторанти, а също така дава сърце и душа за благотворителни каузи. 

Актьорът има седем деца от различни жени. Първата му съпруга Даян Абът е майка на дъщеря му Дрина и сина му Рафаел. През 1995 г. се родиха близнаците Джулиън и Арън, чиято майка е бившата приятелка на Де Ниро - Туки Смит. Актьорът има син Елиът и дъщеря Хелън Грейс от бившата си съпруга Грейс Хайтауър. А тази година, през май, се роди и седмото му дете. 

"Едно от най-хубавите неща на актьорската професия е, че ти позволява да изживееш живота на други хора, без да се налага да платиш цената за това”, казва още Робърт де Ниро.

Ето още няколко цитата на брилянтния актьор:

* Талантът се изразява в изборите, които правим.

* Времето върви. Така че, каквото и да се каните да направите, направете го. Веднага. Не чакайте.

* Обичам да се срещам с нови хора. Това не е заради самото запознанство; това е, защото намираш някой, който ви подхожда идеално, това е толкова велико.

* Винаги казвам на актьорите, които отиват на кастинг – не се страхувайте да правите това, което ви диктуват инстинктите! Дори да не получите ролята, хората ще ви забележат.

* Има определена комбинация от анархия и дисциплина в начина ми на работа.

* Парите правят живота по-лесен. Ако имате късмета да ги притежавате, значи имате късмет.

* Най-трудното нещо на славата е, че хората винаги са мили с теб.

* Няма нищо по-иронично и противоречиво от самия живот.


* Ще имаш време за почивка, когато си мъртъв.

* Има три вида хора - част от проблема, част от пейзажа и част от решението.

* Мисля, че е важно да има поне няколко години на забвение, където хората се отнасят с теб като всички останали.

* Ако това е правилният стол, няма да отнеме много време за да се почувстваш комфортно в него.

* Важно е да не демонстрираш. Хората не се стремят да покажат чувствата си, стремят се да ги скрият.