Роберт Фицо се върна там, където го простреляха

Словашкият премиер нарече нападателя си опозиционен активист

ЕС
19:00 - 06 Септември 2024
1223
Роберт Фицо се върна там, където го простреляха

"Травматизиран съм от опозицията и от някои медии, заради онова, което те правят. Защото те създават атмосфера, която може да доведе до повтаряне на тази история", каза Роберт Фицо в Хандлова.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо посети града, в който беше прострелян тази пролет. Той бе атакуван през май в град Хандлова, прекара в болница известно време, при това в тежко състояние, но след това се възстанови.

При нападението 59-годишният Фицо, който е четирикратен премиер на Словакия, беше прострелян четири пъти в областта на корема, припомня БТА. Нападателят беше заловен и заяви, че е искал да го нарани, но не да го убие и че е действал така, защото не бил съгласен с политиките на Фицо. Той бе обвинен в престъпление, свързано с тероризма и може да получи доживотна присъда.

Откакто правителството на Фицо дойде на власт, то се опита да внесе промени в държавните институции, което му навлече критики от опозицията и предизвика обществени протести. Наред с това дойдоха и предупреждения от Европейския съюз относно състоянието с върховенството на закона и свободата на медиите в Словакия.

Правителството на Фицо спря държавната военна помощ за Украйна малко след като дойде на власт. То също така разпусна специалната прокуратура и направи структурни промени в държавната медийна корпорация. Значителни промени се правят сега в сферата на културата, при което има и уволнения на кадри от музеи и театри.

Фицо от дълго време критикува основните словашки медии и начина им на работа и предпочита да разпространява посланията си чрез социалните медии, като поства там собствени видеа. Той критикува и прогресивните идеологии.

Миналия месец правителството на Фицо заяви, че критиките на ЕК относно върховенството на закона в Словакия са подвеждащи и са направени на базата на някои оценки в антиправителствени медии.

Фицо използва повода на посещението, за да обвини прогресивната опозиция в Словакия, че подклажда политическото напрежение, което може да доведе до повече атаки.

„Вярвайте ми, травмиран съм, но не заради опита за убийство. Травматизиран съм от опозицията и от някои медии, заради онова, което те правят. Защото те създават атмосфера, която може да доведе до повтаряне на тази история", каза Фицо при днешното си посещение в 17-хилядното градче. Той нарече нападателя си опозиционен активист.