Роберт Левандовски стана футболист №1 на ФИФА

Полската голова машина за втори път получи признание

Футбол
22:35 - 17 Януари 2022
3107
Роберт Левандовски стана футболист №1 на ФИФА

Роберт Левандовски получи наградата за най-добър играч на ФИФА за втора поредна година.

Полската голова машина за втори път получи наградата, която се връчва от ФИФА на база гласуването на всички капитани и селекционери на националните тимове по света, както 300 журналисти.

Мнозина смятаха, че Левандовски бе ощетен, когато не получи "Златната топка" за сметка на Лионел Меси, но този път той получи повече гласове от аржентинеца и получи наградата.

Това е първият случай в историята на тези награди, когато носителят на "Златната топка" не взима и наградата за играч №1 на ФИФА. Роберт Левандовски взе наградата и през миналата година, но пък тогава "Златна топка" нямаше, защото тя бе отменена заради пандемията.

Подгласник на Левандовски остана Лионел Меси, а третият номиниран за наградата бе Мохамед Салах от Ливърпул.

Полякът Левандовски винаги е бил истинска голова машина, но през последните два сезона и половина той буквално няма спирка, като вкара 137 гола за Байерн (Мюнхен).

На виртуалната церемония специална награда получи Кристиано Роналдо, която му бе връчена за цялостен принос и всичко, което той е направил в кариерата си.

Любопитно е, че макар всеки победител да се включваше онлайн, то единствен Кристиано Роналдо летя до Цюрих, за да получи отличието си лично.

Доста любопитна бе и надпреварата при треньорите, където тримата номинирани бяха извелият Италия до европейската титла - Роберто Манчини, Томас Тухел, който спечели Шампионска лига с Челси, както и Пеп Гуардиола, който тотално доминира във Висшата лига.

Очакванията бяха Манчини да вземе приза заради приказката, която написа с италианския национален тим, но треньор №1 на ФИФА стана Томас Тухел.

Челси прибра наградата и за треньор №1 в женския футбол, където бе отличена Ема Хейс.

За вратар №1 в света през изминалата година бе избран Едуард Менди, който играе за Челси и националният тим на Сенегал.

В надпреварата за трофея "Яшин", който се връчва паралелно със "Златната топка", Менди остана втори зад Джанлуиджи Донарума, а мнозина се възмутиха от решението и твърдяха, че всичко се дължи на цвета на кожата на Менди.

Ето, че на наградите на ФИФА той взе отличието, като се превърна в първия цветнокож вратар с подобна престижна награда от такова ниво.

ФИФА излъчи и найдобрите си 11, като странно най-добрият вратар Едуард Менди не бе вратар на най-добрите 11. Такива странни неща имаше тази вечер, а ето кой според Световната футболна централа е най-добрият състав:

Вратар: Джанлуиджи Донарума (Милан,ПСЖ, Италия)

Защитници: Рубен Диаш (Манчестър Сити, Португалия), Леонардо Бонучи (Ювентус, Италия) и Давид Алаба (Байерн Мюнхен, Реал Мадрид, Австрия)

Халфове: Нголо Канте (Челси, Франция), Жоржиньо (Челси, Италия), Кевин Де Бройне (Манчестър Сити, Белгия)

Нападатели: Лионел Меси (Барселона, ПСЖ, Аржентина), Кристиано Роналдо (Ювентус, Манчестър Юнайтед, Португалия), Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен, Полша), Ерлинг Холанд (Борусия Дортмунд, Норвегия).

Традиционното отличие за феърплей пък взе националният тим на Дания.

Причината е реакцията на целия отбор в минутите след ужасяващата случка с Кристиан Ериксен, при коят звездата на тима получи сърдечен арест и падна безжизнен на терена.

Тогава на фона на настъпилият ужас, целият тим се събра около борещия за живота си капитан и направи жива верига, за да скрие от погледите на света вероятно ужасната гледка.

За щастие всичко завърши добре и днес Кристиан Ериксен се завръща към футбола, а действията на неговите съотборници ще останат незабравими.

Онзи мач между Дания и Финландия на 12 юни, който накара целия свят да замръзне пред телевизорите, взе още едно отличие.

Това е наградата на феновете, която получиха привържениците на Дания и Финландия.

Именно те първи оказаха подкрепа на борещия за живота си играч, скандирайки името му. Пълният "Паркен" в Копенхаген се раздели на две, едната част крещехе "Кристиан", другата отговаряше с "Ериксен".