Роберта Мецола посети Киев

Украйна
15:33 - 09 Май 2024
1208
Роберта Мецола посети Киев

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изненадващо посети Киев, по случай Деня на Европа, съобщават украинското издание Киев индипендънт.

Визитата не бе обявена предварително. Пътуването до Украйна вероятно е последното за Мецола като председател на Европейския парламент, тъй като след по-малко от месец европейците ще избират нов парламент.

"Обратно в страната на смелите. В Киев на Деня на Европа", написа тя в социалната мрежа Х (бивш Twitter).

Европейският парламент несъмнено е в челните редици на подкрепата за Украйна, изтъкна председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук. Това беше първата институция в ЕС, която се застъпи за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в Европейския съюз, добави той.

Европейският парламент винаги е имал силен глас, когато е ставало въпрос за създаване на международна коалиция в подкрепа на нашата борба за свобода и европейски ценности", нещо, което Украйна "винаги ще оценява, добави Стефанчук.

Денят на Европа се чества на 9 май, за да подчертае мира и единството в Европа, отбелязвайки годишнината от Декларацията на Шуман през 1950 г. Декларацията полaga основата за създаването на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на Европейския съюз.