Робот пече 160 кюфтета на час

Машината уж няма да доведе до уволнение на служители

Куриози
14:47 - 17 Юли 2020
2590
Робот пече 160 кюфтета на час

Американска верига за бързо хранене ще внедри робот за приготвяне на бургери. За целта тя обедини усилията си със стартъп за роботи базиран в Пасадена (Калифорния). Проектът все още е експериментален и ще бъде реализиран само в едно от заведенията на фирмата, в Чикаго, през септември тази година.
 
Автоматизираният асистент е наречен Флипи и е оборудван с елемент на изкуствен интелект. Роботът може да разположи полуготовия продукт върху гореща повърхност и да обърне бургера. Според „Мисо Роботикс“, роботът използва термични сензори, за да определи степента на изпичане на парчетата месо. Той също е необходим, за да се сведе до минимум контакта на работника с хранителния продукт.
 
Флипи приготвя около 160 бургера на час и благодарение на изкуствения интелект ги подобрява всеки път. Сред недостатъците на робота е невъзможността да подгрява кашкавала, да нарязва останалите съставки и да оформя завършен сандвич. Засега това могат да правят само хора.
 
Според портала TechCrunch внедряването на нововъведението няма да доведе до оптимизация на производството и уволнение на служители. На Флипи се възлагат надежди да съкрати времето за готвене.