Робот прочиства от коронавирус

Андроидът може да бъде използван в медицинските учреждения, летищата и търговските организации

Новини
14:54 - 27 Юни 2020
2630
Робот прочиства от коронавирус

Робот, разработен от японската компания „Farmroid” за борба с грипния вирус, успя за прочисти пода и стените от коронавирус в една от японските болници. Фирмата планира да започне продажбата на андроида през юли тази година, съобщи вестник "Асахи".

Роботът UV Buster облъчва повърхностите с по-къси вълни на ултравиолетовите лъчи, които имат повече разрушителни свойства от обикновените, проникващи през озоновия слой. Роботът може да унищожи до 99,9 % от грипния вирус за около 2,5 секунди от разстояние 10 см.

От болницата към медицинския факултет на университета "Нихон", където е проведен експериментът, потвърдиха, унищожаването на коронавируса. Болницата възнамерява да използва робота, за да не допусне разпространението на коронавируса и да се подготви за евентуална втора вълна на заболяването.

Андроидът може да бъде използван в медицинските учреждения, летищата и търговските организации. Ултравиолетовите лъчи, които използва UV Buster, са опасни за човека, затова при предоставянето на "услугите" му ще трябва да се спазват строги правила за безопасност.

От компания "Farmroid" съобщават, че UV Buster ще се продава на "привлекателна" цена, която да е конкурентна на чуждестранните аналози. Производителят не предвижда роботът да се предлага на частни лица.