Роботи помагат на деца с аутизъм да подобряват социалните си умения

Свят
14:03 - 22 Април 2021
1849
Роботи помагат на деца с аутизъм да подобряват социалните си умения

Професор от Хонконг е разработи образователна програма, използваща роботи, които изпълняват роли, с цел да помогне на децата с аутизъм да подобрят своите социални умения, предаде Ройтерс.

Програмата RABI (Robot for Autism Behavioral Intervention) - част от инициатива, възприета от групи с нестопанска цел и училища, е предназначена за лица с аутизъм на възраст между 3 и 18 години. Целта й е да им помогне да бъдат по-социални и да разрешават проблеми като конфликти и тормоз.

Катрин Со, асоцииран професор по педагогическа психология в Китайския университет на Хонгконг, заяви, че над 1200 деца са използвали програмата от старта й през 2015 г.

"Лицата с аутизъм имат ниска мотивация за взаимодействие с околните и свръхчувствителност към света около тях. Ние използваме социалните роботи, за да ги научим на социални умения и да намалим тревожността им", обяснява Со.

Роботите ангажират децата с ролеви игри и вербално взаимодействие. Типичният клас включва два малки робота, които разиграват социални сценарии върху маса, помагайки на децата да видят разликата между подходящо и неприемливо поведение като гневни изблици или писъци.

Майка на 5-годишно момиченце с аутизъм споделя, че дъщеря й участва в програмата от седем месеца и социалните и комуникативни й умения са се подобрили значително. "Тя вече има някаква степен на социален живот", казва Мюз Уонг.

След взаимодействие с роботите децата са насърчавани да изпробват своите социални умения с човешки наставник.

Над 20 групи с нестопанска цел, финансирани от правителства и държавни училища в Хонконг и Макао, използват програмата. Катрин Со се надява проектът да помогне в борбата срещу изключването.

"Вярваме, че RABI може да помогне на децата с аутизъм да подобрят своите социални и поведенчески умения и съответно да повиши качеството на живота им", допълва тя.