Роботи се включиха в борбата срещу коронавируса

Интелигентните машини дават медицински консултации, доставят храни и лекарства и дори измерват температурата на хората

Актуални новини
09:32 - 14 Февруари 2020
552
Роботи се включиха в борбата срещу коронавируса

В Китай роботи помагат в борбата срещу новия коронавирус за задачи като медицински консултации, дезинфекция, доставка на храни и лекарства и дори измерване на температурата.

През последните дни редица болници из страната започнаха да използват роботи, специално разработени за медицински консултации. В болницата "Шоуган" към Пекинския университет например интелигентен робот на пекинската компания OrionStar е оборудван с шест микрофона, камери и модерни технологии като лазерно позициониране. Той може да отговаря на въпросите на пациентите и да помага на лекарите при медицинските консултации на разстояние, като по този начин се намалява рискът от кръстосана инфекция, предава "Радио Китай".

Над 200 робота, предоставени от редица китайски компании, включително и шанхайската TmiRob, помагат за дезинфекцията в болниците. Интелигентна навигационна технология им позволява да избягват препятствията. От шанхайската компания заявиха, че техните роботи са оборудвани с пръскачки с водороден пероксид и ултравиолетови лампи, благодарение на което могат да извършват редица форми на дезинфекция.

Междувременно бяха въведени и роботи за доставки, за да се предотврати близкият контакт между хора. В болница в гр. Гуанджоу два робота помагат на медицинския персонал в доставянето на лекарства и храна, както и в събирането на медицинските отпадъци. Един робот върши работа, колкото за трима души, което значително облекчава товара върху медиците.

В пекинската болница Дитан роботи с инфрачервени сензори измерват температурата на всеки, който иска да влезе. Един от тях може да прави това едновременно на пет до десет души. Ако телесната температура на някой е над 37°C, роботът автоматично подава сигнал за тревога.

Пекинската болница "Хайдиен" въведе интелигентна система за диагностика на пневмония, която може да прави 300 рентгенографии на гръдния кош за 10 секунди.