Роботи ще прибират карфиола от полето на Острова

Работата по събирането на реколтата скоро може да бъде в механични ръце

Новини
13:19 - 22 Септември 2020
1395
Роботи ще прибират карфиола от полето на Острова

Работата по събирането на карфиол един ден може да бъде в механичните ръце на роботите, благодарение на сътрудничеството между учени и френския производител на консервирани зеленчуци Bonduelle, пише в. „Гардиан“, цитиран от Канал 3.

Fieldwork Robotics, екипът зад първия в света робот за бране на малини , проектира машина в тригодишно сътрудничество, стартирано в понеделник.

Вече съществува ранен прототип, разработен от съоснователя на Fieldwork д-р Мартин Стоелен, преподавател по роботика в Университета в Плимут и доцент в Университета за приложни науки в Западна Норвегия. Той има хващач и фреза, чрез които може да отреже добре главата на карфиол.

„Работи в лабораторна среда, където поставяме много глави карфиол подред“, каза Руи Андрес, изпълнителен директор на Fieldwork. Роботът се ръководи от сензори и 3D камери и използва форма на изкуствен интелект.

Супермаркетите и повечето потребители искат бял карфиол, каза Андрес. Карфиолът пожълтява на слънце, така че са разработени самобланширащи се сортове с листа, които се навиват над главата, за да го предпазят от слънчевата светлина. Това обаче значително затруднява робота да определи зрелостта.

Bonduelle ще осигури необходимото ноу-хау за зеленчуците и условията за прибиране на реколтата, както и достъп до полетата.

Fieldwork Robotics ще събира данни и ще ги подава в компютърни алгоритми, които ще задвижват роботизираните ръце. Очаква се полевите изпитания да започнат в началото на 2022 г.

Първоначално Стоелен разработи системата за роботи в проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Съвета на Корнуол. Полевата работа предвижда модулна система от роботи, която може да бъде адаптирана за различни плодове и зеленчуци (тествана е и върху домати).

Излизането на Обединеното кралство от ЕС доведе до спад в броя на сезонните работници, идващи във Великобритания, за да берат плодове и зеленчуци, а някои производители, които искат да запълнят недостига на работна ръка , вече са изразили интерес към робота за бране на малини.