Роботи вместо журналисти ще работят в "Майкрософт"

50 репортери ще изгубят работата си в края на юни

Техномания
19:40 - 30 Май 2020
3514
Роботи вместо журналисти ще работят в "Майкрософт"

"Майкрософт" (Microsoft) ще замени няколко десетки нещатни журналисти, работещи за информационния сайт на компанията ЕмЕсЕн, с автоматизирани системи, които ще подбират новини, съобщават британски и американски медии, цитирани от Би Би Си.

Селекцията на новини от медии, както и изборът на заглавия и снимки за сайта Ем Ес Ен в момента се върши от журналисти. Изкуственият интелект ще извършва тези задачи, посочиха източници пред "Сиатъл таймс". Технологичният гигант съобщи, че това е част от анализа на бизнеса на компанията.

Майкрософт като други технологични компании плаща на новинарски организации, за да използва съдържанието им на своя сайт. Компанията обаче е наела журналисти, които да решават кой материал да бъде взет и как да бъде представен.

Около 50 нещатни журналисти ще изгубят работата си в края на юни, съобщи "Сиатъл таймс", но екип от журналисти с постоянен договор ще запазят местата си.

Някои от журналистите, които ще бъдат отстранени предупреждават, че изкуственият интелект може да не е напълно запознат със строгите изисквания за подбор на информацията и може да пуснат неподходящ материал.

През цялото време чета за това как автоматизацията и изкуственият интелект ще ни вземат работата и сега взимат моята, каза един от журналистите пред "Гардиън".