Роботите-прахосмукачки крият сериозна опасност

Изследователи смятат, че те са потенциална заплаха за сигурността на домовете

Новини
17:30 - 04 Декември 2020
2878
Роботите-прахосмукачки крият сериозна опасност

Роботите-прахосмукачки все повече навлизат в домовете ни и ни заменят в почистването, когато не сме у дома. Оказва се обаче, че колкото полезни са те, когато ни няма, толкова вредни могат да бъдат, когато сме вкъщи.

Модерна робот-прахосмукачка е била хакната от екип изследователи за запис и предаване на звук. Изследователска група, ръководена от Нирупам Рой, асистент по компютърни науки в Университета в Мериленд, стигнала до разочароващи заключения относно безопасността на модерния домакински уред.

Всичко е свързано с навигацията, използвана в наличните модели. Тя се основава на лазерен лъч, отразяването на който позволява на прахосмукачката да избягва сблъсъци с други предмети. Учените са установили, че звуковите вълни причиняват някои малки промени в отразения лъч. Изследователите са използвали тази функция, за да създадат алгоритъм за обработка на такива данни. Системата, наречена LidarPhone, успява да разпознае човешката реч с точност от 90%.

Авторите на изследването смятат, че тази уязвимост представлява потенциална заплаха за сигурността на домовете или бизнеса на потребителите, използващи роботизирани прахосмукачки.