Роботизиран плъх ще издирва оцелели при бедствия

Разработката е на китайски учени от Пекинския технологичен институт

Свят
14:21 - 22 Април 2022
2180
Роботизиран плъх ще издирва оцелели при бедствия

Учени създадоха роботизиран плъх за търсене на оцелели при бедствия, съобщава сайтът „Ню атлас“. 

Изборът им се спира точно на уменията на тези животни, защото те са изключително умели в провирането през тесни отвори и прекосяването на неравен терен.

Миниатюрният плъх-робот, наречен SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е разработен от китайски учени от Пекинския технологичен институт от екип под ръководството на професор Цин Ши и може да се използва в спасителни акции, например за търсене на оцелели под развалини в бедствени райони.  

За модел на роботизираното животно е послужил сивият (норвежки) плъх (Rattus norvegicus). Роботът имитира движенията и поведението на истински гризачи. 

При проектирането му инженерите са се опитали да възпроизведат движенията и структурата на тялото на плъх, като копират пропорциите на крайниците му и степента на свобода на подвижност на ставите му.  

Движенията на роботизирания плъх се управляват от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след падане. По време на тестовете плъхът-робот е пропълзял по коридор с дължина 9 сантиметра, преодолял е бариера с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов склон.