Роди се зебра с точки

Без линии жребчето е застрашено от инфекции

Мистика
13:38 - 04 Април 2022
4229
Роди се зебра с точки

Докато снима стадо носорози в областта Масаи Мара в Кения, фотографът на дивата природа Франк Лиу попада на необичайна гледка. Първо неговият местен водач, а след това и той, виждат зебра и нейното малко, което няма традиционните черно-бели линии по тялото, а петна. Жребчето е кръстено Тайра.

„Първоначално помислих, че това е зебра, която е уловена и боядисана или маркирана, за да се проследи миграцията. Просто бях доста объркан”, спомня си фотографът.

Подобно на пръстовите отпечатъци, ивиците на всяка зебра са уникални. Необичайното оцветяване на Тайра е може би първият регистриран случай в Масаи Мара. Преди това петнисти жребчета зебри са виждани само в Ботсвана.

Според изследователите петната заместват линиите при наличие на рядка генетична мутация. Когато тя е налице, при зебрите се появяват определени аномалии в модела на ивиците.

Учените отдавна спорят за целта на ивиците при зебрите. За известен период се смята, че те са необходими за социална адаптация, камуфлаж и терморегулация. Но последните проучвания показват, че

черно-белите ивици служат за защита на зебрите от мухи, които жилят болезнено и пренасят смъртоносни болести. Експериментите доказват, че мухите не обичат да кацат върху ивици.

Следователно рискът от заболявания в резултат на въздействия от насекоми при зебрите е нисък.

Оттук и рискът за заболявания при петнистата Тайра е много висок. Тя едва ли ще може да отблъсква мухите, въпреки че в стадото е приемана съвсем нормално.