Родители искат отпуск заради онлайн обучението

Майките или татковците да получават болнични за времето, през което децата им учат вкъщи

Общество
22:20 - 09 Август 2020
1079
Родители искат отпуск заради онлайн обучението

Родителите да имат право на специален отпуск за времето, в което децата им учат онлайн при ново затваряне на училищата заради епидемията от COVID-19. Това поискаха с писмо до социалната министърка Деница Сачева от Асоциация “Родители”.

Те предлагат 4 възможности за подпомагане на семействата, ако децата отново не могат да ходят на училище.

Първата е изплащане на болнични на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето.

В момента ползването на болнични от родител е възможно само ако детето е болно, но не и заради затваряне на учебните заведения.

Алтернатива на болничния за онлайн обучение било отпускането на допълнителен платен отпуск за родители за времето, в което са затворени училищата. Можело да бъдат раздавани и ваучери, с които да се плаща на гледачи, а родителите да останат на работа.

В случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус поради наличие на заразено дете или учител в училището или детската градина родителите искат тестовете да са за сметка на бюджета или здравната каса.

От асоциацията изтъкват, че огромен брой родители вече са изчерпали възможностите за платени и неплатени отпуски по време на дистанционното обучение през март-юни тази година. В същото време децата до 12-годишна възраст не могат да бъдат оставяни без надзор.

Правителството вече подготвя различни варианти за подпомагане на родители, на които им се наложи да си останат вкъщи заради затваряне на училища и детски градини заради коронавируса, обяви преди седмица социалната министърка Деница Сачева.

Засега обаче се обсъждали главно варианти за отпускане на финансова помощ.