Родители изоставиха 6-годишната си дъщеря в кутия за новородени

Семейството на Елиза е затънало в дългове, а баща й влиза в затвора

ЕС
16:52 - 06 Септември 2024
4168
Родители изоставиха 6-годишната си дъщеря в кутия за новородени

6-годишно момиче позира за снимки, празнувайки шестия си рожден ден. То е обличено в празнична розова рокля, има и ангелски крила. Малко по-късно щастливата Елиза е изоставена от родителите си в Полша.

Монахини откриват детето, заклещено в "кутия за бебета". В някои държави в Европа като Полша, Германия, Белгия, Великобритания, Италия, Словакия има специални бебешки „чекмеджета“, в които майките могат да оставят новородените си, ако не могат да полагат грижи за тях. Така бебетата стигат анонимно до институциите.

Целта на съоръженията е да се предотврати пълното изоставяне или умъртвяването на новородените.

Те могат да бъдат поставени в затоплящо се легло чрез приплъзване. Веднага щом капакът се затвори, електронен сигнал изпраща индикация за помощ. Така детето може да бъде бързо обгрижено. Механизмът позволява достъп отвън и отвътре.

Малката Елиза била изоставена във францискански манастир край Варшава, съобщават полските медии. Според тях мотивът на родителите ѝ е безпаричие.

Монахините били шокирани да открият толкова голямо дете в „кутията за бебета“. Те веднага сигнализирали в полицията.

Разследването показва, че момичето е физически невредимо. То споделило, че се казва Елиза и и че живее в малкия град Насиеск - на около 50 километра от манастира.

Когато следователите открили дома на семейството, те направили тъжно откритие -- цветните играчки на момичето били оставени в торби за боклук пред вратата. Сякаш животът ѝ просто бил „изхвърлен“.

Според полския вестник „Факт“ родителите са затънали в дългове. Бащата Радек трябвало да влезе в затвора за два месеца поради неизплатени пари, а майката Виола многократно вземала пари назаем.

„Те имаха много дългове, вземаха бързи кредити“, коментира близък до семейството.

„Радек отиде в Нидерландия, за да изкара пари, а Виола остана тук, за да се грижи за къщата и Елиза. Дълговете обаче ги смазаха“, казва още той, цитира Би Ти Ви.

Според първоначалните разследвания бащата е оставил детето в кутията - със знанието на майката. И двамата са искали след това да емигрират в Нидерландия.

Разследванията продължават. В момента Елиза се намира в дом за деца във Варшава. Съдът ще реши дали тя ще остане там.